Hva må du gjøre før Camp NaNoWriMo er igang?

Nå er snart Camp NaNoWriMo igang igjen, og jeg og en hel haug andre folk skal skrive alt vi klarer gjennom hele april! Men det er faktisk ting man kan gjøre før april som vil gjøre skrivingen mye mer effektiv og givende siden du får skrevet fra dag 1.

Du kan nemlig lage en outline av prosjektet ditt, slik at du kan fokusere på å få ordene på papiret!

HvaMaDuGjoreForCampNaNoWriMo_forfattertips_skrivetips_forfatterliv

En outline er en oversikt over hele historien din. Det jeg liker å planlegge er timelinen, som jeg synes er den vanskeligste delen, samt karakterene, settingen og verdenen.

Timelinen bruker jeg å jobbe med ved å skrive en liste over hva som skjer, og legge de opp etter når de skal skje. Hva må til for å komme til det ene plotpointet til det neste, og er det noe som ikke passer inn så må jeg redigere den selvfølgelig. Her jobber jeg også med de ulike plottene. For en historie har ofte flere plott. Du har A-plottet som er hoveddelen, og det som driver boka framover. Så har du kanskje et B-plott som omhandler en romanse eller andre ting som skjer som ikke direkte har noe med A-plottet å gjøre. Og du kan ha så mange plott som du bare vil, sålenge det ikke tar bort fra hovedhistorien.

Verdenen er viktig, spesielt om man skriver fantasy, så her er det lurt å legge inn en del jobb. Hva er reglene for verdenen? Hvordan er den ulik vår verden? Hvordan er naturen, klimaet, dyrene osv? Kanskje burde du lage et slags kart for å se for deg hvor plasser ligger i forhold til andre plasser? Her kan du også tenke på settingen. Er det noe som påvirker historien og karakterene, for eksempel om landet er i krig, det er sult, er landet rikt og slike ting?

Karakterene trenger også litt jobb, og her kan man lage et karakterark på hver av de viktige karakterene, der man går gjennom hvordan de ser ut, hva som er forhistorien deres, hva er deres sterke og svake sider, hva er det som driver dem og hva er det som definerer dem som karakter?

Om du har gått gjennom dette, og du føler både timelinen, verdenen og karakterene passer med hverandre, så er du nok langt på vei til å fullføre prosjektet ditt!

HvaMaDuGjoreForCampNaNoWriMo_forfattertips_skrivetips_forfatterliv2

Om du ønsker flere skrivetips, så legg igjen et spørsmål i kommentarene, så kan jeg svare etter beste evne!

 

Tagged with: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*