Hva må du gjøre før Camp NaNoWriMo er igang?

Nå er snart Camp NaNoWriMo igang igjen, og jeg og en hel haug andre folk skal skrive alt vi klarer gjennom hele april! Men det er faktisk ting man kan gjøre før april som vil gjøre skrivingen mye mer effektiv og givende siden du får skrevet fra dag 1.

Du kan nemlig lage en outline av prosjektet ditt, slik at du kan fokusere på å få ordene på papiret!

HvaMaDuGjoreForCampNaNoWriMo_forfattertips_skrivetips_forfatterliv

En outline er en oversikt over hele historien din. Det jeg liker å planlegge er timelinen, som jeg synes er den vanskeligste delen, samt karakterene, settingen og verdenen.

Timelinen bruker jeg å jobbe med ved å skrive en liste over hva som skjer, og legge de opp etter når de skal skje. Hva må til for å komme til det ene plotpointet til det neste, og er det noe som ikke passer inn så må jeg redigere den selvfølgelig. Her jobber jeg også med de ulike plottene. For en historie har ofte flere plott. Du har A-plottet som er hoveddelen, og det som driver boka framover. Så har du kanskje et B-plott som omhandler en romanse eller andre ting som skjer som ikke direkte har noe med A-plottet å gjøre. Og du kan ha så mange plott som du bare vil, sålenge det ikke tar bort fra hovedhistorien.

Verdenen er viktig, spesielt om man skriver fantasy, så her er det lurt å legge inn en del jobb. Hva er reglene for verdenen? Hvordan er den ulik vår verden? Hvordan er naturen, klimaet, dyrene osv? Kanskje burde du lage et slags kart for å se for deg hvor plasser ligger i forhold til andre plasser? Her kan du også tenke på settingen. Er det noe som påvirker historien og karakterene, for eksempel om landet er i krig, det er sult, er landet rikt og slike ting?

Karakterene trenger også litt jobb, og her kan man lage et karakterark på hver av de viktige karakterene, der man går gjennom hvordan de ser ut, hva som er forhistorien deres, hva er deres sterke og svake sider, hva er det som driver dem og hva er det som definerer dem som karakter?

Om du har gått gjennom dette, og du føler både timelinen, verdenen og karakterene passer med hverandre, så er du nok langt på vei til å fullføre prosjektet ditt!

HvaMaDuGjoreForCampNaNoWriMo_forfattertips_skrivetips_forfatterliv2

Om du ønsker flere skrivetips, så legg igjen et spørsmål i kommentarene, så kan jeg svare etter beste evne!

 

2 Comments on “Hva må du gjøre før Camp NaNoWriMo er igang?

  1. Hei, lurer på en ting angående skrivetips. Hvordan kan jeg finne et passende overskrift når jeg er ferdig med alle de punktene?

    • Nå er navngiving av noveller og bøker noe jeg er fryktelig dårlig på. Av og til kommer navnet først også jobber jeg ut ifra det, men som oftest har ting jeg skriver en arbeidstittel mens jeg skriver det. Om du ikke kommer på et navn med en gang er det helt greit, du kan alltids bare ha en arbeidstittel fram til du er ferdig å skrive, også kan du gå i tenkeboksen. Du kan godt skrive en liste med forsøk på navn, også kutte ut de du likte minst først. Da sitter du forhåpentligvis igjen med noen navn som er gode og som passer det du har skrevet.

      Skal du publisere den på noe vis så er det lurt å tenke på om navnet gjør folk nysgjerrige og om den gjør at folk får lyst å lese. Det er også greit å tenke på hvilken målgruppe du skriver for. Skriver du en novelle for damer på 50 vil du ikke kalle den for noe som ungdom ville finne mer interessant for eksempel, og om du skriver for ungdom så lager du ikke er navn som gamle damer ville finne interessant.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.