Bekymringer – Er mine dikt fakta eller fiksjon?

Bekymringer – Er mine dikt fakta eller fiksjon?

Jeg skriver en god del dikt. De er kanskje ikke de beste, men det er en fin liten hobby jeg tok opp da jeg bestemte meg for å begynne å skrive igjen. På den tiden pendlet jeg jo, og derfor passet det perfekt å skrive korte dikt. På den måten skrev jeg noe, fikk gleden av å fullføre noe nesten hver dag, og fikk øvd meg litt på å skrive. De siste årene har jeg også lagt ut en del dikt, både her på nettsiden og på sosiale medier, og det har faktisk ført til en del bekymring.

Når jeg legger ut et dikt under kategorien Ulykkelig Kjærlighet er det alltid en eller annen som tror at jeg og samboeren har trøbbel, og legger jeg ut et mørkt dikt fører det stort sett alltid til spørsmål om jeg har det bra. Derfor vil jeg i dag bare forklare litt omkring min prosess, slik at det blir litt mindre bekymring.

alex-blajan_dikt_forfatterliv_poesi_litteraturblogg_fakta_eller_fiksjon_bekymring_hildehøgsnes_

Min prosess:

Når et dikt kommer ut på nettsiden og sosiale medier betyr det ikke at det er et stillbilde av hvordan jeg har det akkurat der og da. Ofte har det ligget en del tid i en notatbok, før jeg har ført det inn i et Word-dokument og redigert det, gitt det navn og bestemt meg at det er verdig nok til å publiseres. Neste steg i prosessen er at jeg må finne et bakgrunnsbilde som passer til teksten og som er sånn passelig fint. Som oftest bruker jeg et av mine egne bilder da jeg har hatt fotografering som hobby siden jeg var en ung tenåring, men av og til spør jeg venner om de har et bilde som passer. Når bildet er i boks må det redigeres, teksten må legges inn og det må se fint ut. Så kan jeg endelig publisere det. Dette kan ta alt fra ett døgn til flere måneder. Noen av diktene jeg har lagt ut de siste årene skrev jeg faktisk på ungdomsskolen (som er over ti år siden), så det viser vel at selv om jeg legger ut noe betyr det ikke at det er et stillbilde for hvordan livet mitt er nå. De ulykkelige kjærlighetsdiktene stammer kanskje fra tidligere forhold, og de mørke diktene er kanskje fra tider hvor jeg var mye mer deprimert enn det jeg er nå?

Fakta eller fiksjon?

En annen ting som man må tenke på er at en god del av det jeg skriver kommer fra fantasien min og ikke mitt virkelige liv. Om man skal ta alt jeg skriver som fakta fra mitt eget liv så hadde jeg vært splitte pine gal. Jeg hadde vært en morder, en stalker, hatt selvmordtendenser og trodd at diverse gjenstander har et følelsesliv, for å nevne noen. Av og til bruker jeg ting fra mitt ekte liv, men jeg vil si av i alle fall 98 % av det som legges ut offentlig er basert på fantasi, overdrivelse og innlevelse. Ofte når jeg skriver dikt basert på mitt eget liv og mine egne tanker akkurat der og da, så bestemmer jeg fort at det ikke kan legges ut offentlig. Mitt liv er ikke bare mitt, og mine følelser og tanker omhandler ofte andre personer, og er det noe jeg ikke vil så er det å henge ut folk jeg er glad i bare fordi jeg hadde en tilfeldig tanke der og da.

Så det er ingen grunn til å bekymre seg. Det som legges ut er 98% fiksjon og eventuelt flere måneder (eller år) gamle dikt. Og det er noe jeg føler at folk må begynne å forstå etter hvert. Men bekymringer kommer ut ifra at folk bryr seg om meg, og det er jeg takknemlig for, selv om det kan bli litt for mye bekymring innimellom.

2 Comments on “Bekymringer – Er mine dikt fakta eller fiksjon?

  1. Ah intressant att veta om dina dikter! Mina egna är helt personliga, därför hade jag nog lätt fallit in i tron om att dina var detsamma. Bra läsning! 😀

    • Ja vi har jo ikke samme prosess, men jeg skjønner jo at fra utsiden kan det virke som grunn til bekymring innimellom 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.