Bøker lest i 2018:

Jeg er meget fornøyd med antall bøker og sider jeg har lest dette året. Jeg leste mye mer enn i fjor, ikke at det skulle så mye til med tanke på at jeg da bare leste 9 bøker og de fleste av dem var veldig korte, men jeg er ganske fornøyd likevel med å ha en positiv vekst i min lesing! Her er en liste over bøkene lest i 2018, med litt om hver bok.

Har du lest noen av disse? Har du kanskje lyst å lese noen av de?

bokhylleBokhyllen min i 2018!

Bøker lest i 2018:

  • Nattefrost – Knut Faldbakken – 276 sider

En helt grei krim-bok. Jeg er ikke noe krim-fan, men jeg tenkte å gi den en sjanse. Historien var interessant nok, selv om jeg ikke følte noe særlig for hovedkarakterene. 3/6 økser

  • De fordømtes by – Rita Herron – 253 sider

Dette er den desidert dårligste boka jeg har lest i år, kanskje til og med hele mitt liv. Jeg tok med meg en del bøker som jeg trodde var krim fra fjorårets loppemarked, og det viste seg fort at det var humorsporno, maskert som krim. Denne hadde stort sett alle klisjeene, var skrevet på en fryktelig dårlig måte, og karakterene var flate og kjedelige. Og sexscenene.. Sukk.. Når ord som «Folder» og «kjønn» brukes i slike scener, så blir det bare dumt. Eneste gleden jeg fikk ut av denne boka var å ha høytopplesning av de dårligste scenene til samboeren min. Hvorfor leste jeg hele boka? Da jeg oppdaget hvor elendig den var, og fortalte samboeren om alle klisjeene som allerede hadde skjedd iløpet av 50 sider, sa han noe som «neste klisje blir vel incest!» og da svarte dumme naive meg «Ja, og når det skjer slutter jeg å lese boka».. Det ble aldri noe incest, så derfor leste jeg hele boka. Og på sett og vis er jeg glad for det, fordi den var virkelig elendig! 1/6 økser!

  • Uskyldig offer – Helen Kay Dimon – 216 sider

En helt ok bok, ganske morsom til tiden selv om det var en del romantikk. 3/6 økser

  • Vendetta – Debra Webb – 218 sider

Litt for mye romantikk, og hovedkarakteren var veldig vanskelig å like de først 80 sidene. 2/6 økser

  • Everything, Everything – Nicola Yoon – 306 sider

Jeg leste denne ungdomsboka, mest fordi jeg ønsker å lese mer på engelsk, og fordi coveret var så fint. Boken handler om en jente som ikke kan gå utendørs fordi hun er supersensitiv og kan rett og slett dø av hva som helst. En gutt flytter inn i nabohuset, og ting skjer. Jeg likte veldig godt premisset, og jeg gråt til og med på hennes vegne mens jeg leste. Dessverre tar boken en vending, som gjorde at jeg satt igjen med en følelse av at det egentlig bare var en helt standard ungdomsbok, og at konsekvensene bare forduftet. Jeg vil ikke spoile boken, fordi jeg likte den halvveis og andre vil nok like slutten. Boken hadde masse potensial, og kunne sluttet på en helt annen måte, som hadde gjort at man hadde sittet igjen med litt flere følelser enn «ok, da var boka slutt». Vendingen kunne funket, om ikke hele fokuset hadde vært på kjærlighetshistorien, og at avslutningen skulle være så «safe». 4/6 økser!

  • Ellevte roman, bok atten – Dag Solstad – 176 sider

Jeg har lest Professor Andersens Natt tidligere av Solstad, og jeg like den ikke noe særlig. Men jeg tenkte å gi han en sjanse til med denne boka. Jeg hadde trøbbel med å komme meg igjennom den. Den er godt skrevet, men det er veldig mange unødvendige lange setninger, og en god del av boka var veldig kjedelig. Solstads skrivemåte passer meg rett og slett ikke, og han har en tendens til å skrive en god del om veldig hverdagslige personer og temaer. For de som liker det er det nok fint, men ikke for meg. 3/6 økser!

  • Dragon Ball 1 og 2 – 191 og 189 sider

Jeg har lyst å prøve å lese litt mer manga, og jeg fikk disse gratis på loppemarkedet i fjor. Dragon Ball handler om en ung gutt med hale, som bor for seg selv i skogen. Han er voldsomt sterk. Han møter på ei jente, og hun er på leting etter noen drageballer. Om hun finner alle ballene, så får hun oppfylt et ønske. Gutten har en av ballene, som han hadde fått av sin bestefar, og de drar ut på leting etter de andre ballene. Helt grei historie, men humoren var hit or miss for meg. Noe av humoret rundt det at gutten ikke vet så mye om noen ting likte jeg, men så var det utrolig masse seksuell humor på bekostning av en jente på 16 år, og det ble bare så dumt etterhvert. Når en gammel gubbe med skillpaddeskjell på ryggen går å sikler etter henne gjennom hele historien, og til og med motorboater det han tror er henne, så mister jeg all interesse i å lese videre. 2/6 økser!

  • Doppler – Erlend Loe – 158 sider

Doppler handler om en mann som er lei livet sitt, og flytter ut i skauen. Han jakter og dreper en elg for mat, og oppdaget at elgen hadde en kalv som begynner å følge etter han. Vi følger hans liv ut i skauen, hvor han må gjøre sitt for å få det han trenger. Vi får også bli kjent med en del merkelige mennesker som han møter. Elsket denne boka, og skal absolutt lese denne serien videre! 6/6 økser!

  • Volvo Lastvagnar – Erlend Loe – 219 sider – lydbok

Andre bok om Doppler, som nå befinner seg i Sverige med sønnen og elgkalven Bongo. Han møter på et par interessante karakterer og blir dratt inn i deres verden. Ikke like sjarmerende som Doppler (første boken i serien), men jeg likte den godt. 5/6 økser.

  • Fakta om Finland – Erlend Loe – 222 sider

Denne boken handler om en freelanse-forfatter, som får i oppdrag å lage en brosjyre om Finland. Problemet er at han vet ingenting om Finland, og informasjon er av ulike grunner vanskelig å få tak i! Likte denne boka, men den nådde ikke helt opp til Doppler, som jeg likte bedre. Enda en god bok, så gir den 4/6 økser!

  • L – Erlend Loe – 454 sider

Erlend finner ut at han ønsker å sette Norge på kartet ved å bevise at Thor Heyerdahl ikke hadde helt rett i sine teorier om folkevandringen i Stillehavet, og legger ut på ekspedisjon. Morsom bok, men nådde ikke helt opp til for eksempel Doppler. Jeg følte også at måten man ble kjent med karakterene var noe uinteressant siden de nærmest ble intervjuet i boken, isteden for at vi ble kjent med de litt etter litt. Likte den likevel, så om du liker Loes humor funker den nok for deg! 3/6 økser.

Bok_L_erlendLoe

  • Gregor i Underlandet – Collins – 297 sider

Barne- og ungdomsbok om Gregor, som finner en portal på vaskerommet og blir tatt ned til Underlandet. Rimelig godt skrevet, kreativ verden, og en god del av karakterene var både interessante og likbare. Når en ungdomsbok får meg til å gråte over en kakkerlakks død, så vil jeg si at noe er gjort rett! 5/6 økser!

  • Søte Drops og skarpe knivar – Erna Osland – 123 sider

Dette er en norsk ungdomsbok, om Daniella. Hun skal på danskebåten med faren sin, men faren dukker ikke opp. En kvinne dukker isteden opp og forteller at faren ikke kunne komme, og at jenta bare skulle ta bussen hjem. Men når siste buss alt hadde gått tar kvinnen henne med ombord i danskebåten. Etterhvert får hun beskjed av damen om å ikke snakke med et par menn, og Daniella begynner å bekymre seg for hva faren har rotet seg oppi. Veldig tydelig skrevet for unge tenåringer, og ofte var det dårlig skrevet. Litt klisjefull skrivemåte til tider, og det var plagsomt. Kunne sikkert trengt seg et par runder til å redigerinsfasen, siden ungdomsbøker gjerne kan være godt skrevet! Men boka må ha solgt greit på 90-tallet, for den hadde overraskende nok kommet ut i flere opplag. 2/6 økser.

  • Dødslekene (The Hunger Games) – Suzanna Collins – 453 sider

I nasjonen Panem tvinges hvert år landets tolv distrikter til å sende en tenåring for å konkurrere i Dødslekene, som sendes på TV. Bare én overlevende kan stå igjen til slutt. Vi følger Katniss, som melder seg frivillig når lillesøsteren hennes blir trukket ut. Spennende og til tider hjerteskjærende! Blir mest sannsynlig å oppsøke resten av serien etterhvert. 5/6 økser.

  • The Maze Runner – James Dashner – 371 sider

Thomas våkner opp i en mørk boks som beveger på seg. Til slutt åpnes boksen fram og han møtes av en haug barn og ungdommer. De bor på en slags gård, omringet av gigantiske murer. På utsiden av muren er en labyrint, som om natten er fulle av monster. De husker ingenting fra livet sitt, og har fått beskjed om at hvis de løser labyrinten så får de komme hjem. Det er bare et problem, labyrinten forandrer seg. Spennede bok, og jeg ønsker å lese resten av serien. 5/6 økser.

  • Guds Venstre Hånd – Paul Hoffman – 520 sider

Boken omhandler en gutt som er fanget i et kloster. Han blir trent opp til å bli en av guds soldater sammen med mange andre gutter under grusomme forhold. Han ønsker seg vekk, og det ender med at han prøver å rømme. Veldig bra bok og veldig spennende! Selv om hovedkarakteren er krass og til tider fæl får forfatteren deg til å skjønne hvorfor han er slik og gjør han mer sympatisk. Kjærlighetsplottet var noe bortkastet men lett å ignorere siden det ikke opptar så masse plass. 5/6 økser.

bok_guds venstre hånd

  • Sirile Gentlemen Søkes – Karin Brunk Holmqvist – 258 sider

Omhandler to gamle damer som blir tvunget til å flytte til aldershjem og som finner ut at de skal ta ut annonse i avisen for å finne seg hver sin mann. Samme forfatter som Potensgiverene. Jeg likte den, selv om den ikke var like morsom og sjarmerende som Potensgiverene så hadde den litt sjarm. 4/6 økser.

  • Den Underjordiske Jernbanen – Colson Whitehead – 345 sider

Bok om slaveri i Amerika, hvor vi følger den egenrådige slavejenta Cora som er en tredjegenerasjons afrikaner på en bomullsplantasje i Georgia på midten av 1800-tallet. Hjerteskjærende, spennende og interessant! Anbefales! 5/6 økser.

  • Reisen til Malacandra – C.S. Lewis – 168 sider

Jeg har tidligere lest Narnia-serien og den likte jeg godt, så da jeg fant denne på et loppemarked ble jeg overlykkelig! Historien omhandler Ranson, som blir kidnappet til en ukjent planet. Jeg likte denne boken veldig godt, elsker skapningene og verdenen, heeelt til boken ble til kristenpropaganda. Lewis har hatt snev av kristendom i andre bøker og det har gått helt fint, men i denne boken føler jeg han gikk for langt uten å komme med spoilere. Følte som jeg leste en preken da jeg kom til slutten. Veldig usikker hva slags øksekast jeg vil gi denne boken, men vil si 3/6 økser.

  • Drageferden – Anette Riise-Hanssen – 361 sider

Fantasybok for ungdom med norrønt tema. Jeg likte den, men følte det var litt feil å kalle den for en «frittstående oppfølger» når eventene fra den første boken ble nevnt så ofte at du følte du hadde gått glipp av noe. Samme karakterer, handlingen tar sted rett etter den første boken, og forhistorien blir nevn ofte. Så den er langre frittstående oppfølger og heller en oppfølger. Men den var en helt grei fantasy for ungdom, og jeg syntes den var både godt skrevet og spennende. 4/6 økser.

bok_drageferden

  • Falon – Anniken Haga – 197 sider

Andre bok i serien Elementdragene, fantasyserie for barn/ungdom. Vi følger Saga i hennes ferd for å finne alle elementdragene, samtidig som hun må håndtere puberteten og det å være i en annen verden enn den man kommer fra. Jeg likte den!

  • Katten – Takashi Hiraide – 148 sider

Japansk bok om et forfatterpar som er barneløse. De blir kjent med en katt, og verden deres forandrer seg litt etter litt! Jeg likte den, selv om den var litt forskjellig fra bøkene jeg normalt leser. Stilen var veldig avslappet, og hverdagslig. 4/6 økser.

 

Bøker ikke fullført:

  • Ringens dårskap – Henry N. Beard og Douglas C. Kenney

«En ellevill parodi på Ringenes Herre» var det slettes ikke. Det morsomste jeg kan si om denne boka var det som skjedde da jeg oppdaget boka. Jeg jobbet på et loppemarked, og logisk nok organiserte jeg bøkene der. Denne boka ble lagt sammen med barnebøkene, men når ordet «kåt» var i første linje av boka, og hvor det fortsatte med at Frodo prøvde å ha seg med en alv, måtte jeg jo innse at den kanskje ikke var helt barnevennlig. Dette oppdaget jeg selvfølgelig etter at loppemarkedet var ferdig! Boka i seg selv virker som er kynisk og umorsomt forsøk på en cashgrab.

 

Konklusjon:

Sum for 2017: 9 bøker, 1801 sider

Sum for 2018: 23 bøker, 6119 sider

Så som dere ser har jeg kommer meg over leseblokken jeg hadde i 2017! Jeg vet det finnes leseløver som leser hundrevis av bøker hvert år, men for meg er 20+ bøker godt i løpet av et år! Og jeg har over tre-doblet antall sider lest! Jeg var litt usikker hvordan jeg skulle gjøre med lydbøker, men jeg bestemte meg for at det gjeldes som lesing det også og derfor la jeg til sidetall for lydbøkene. Det står også hvilke bøker som ble lest som lydbøker i lista.

Jeg begynte året med å lese masse elendig husmorsporno, eller «spenningsbøker» som det heter så fint. Jeg hadde jo en del av det siden jeg trodde spenning og krim var det samme så jeg hadde med meg en del av det fra en loppemarked (Gratis i det minste). Jeg hadde det ganske gøy da, spesielt med De Fordømtes By, som ærlig talt er den dårligste boken jeg noen sinne har lest. Og etterhvert leste jeg en god del gode bøker, slik som Guds Venstre Hånd, Den Underjordiske Jernbane og Hunger Games. Jeg har også lest en god del av Erlend Loes bøker, og en del av meg ønsker at jeg ikke begynte med Doppler da de andre bøkene automatisk blir sammenlignet med den boka som var fantastisk! Det var også den eneste boken jeg ga 6/6 økser i år. Kanskje er jeg streng på øksekastene mine siden bøker jeg virkelig likte likevel ikke får full pot. Men jeg ser på 6/6 som nærmest perfeksjon, og derfor er det ikke mange bøker som får det!

Jeg leser allerede på bok nr 1 for 2019, så jeg håper på et like godt leseår i år, kanskje til og med bedre! Dette året ønsker jeg å lese en god del fantasy og en del av bøkene jeg har i bokhyllen min!

Hvordan var ditt leseår i 2018? 



 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.