Gratis markedsføring for forfattere:

Når man tenker på markedsføring er det nok mange som tenker på det som koster penger, slik som å kjøpe annonser. Men det mange ikke tenker på er at all markedsføring ikke trenger å koste penger. Vi er heldige nok til å leve i en verden med internett og sosiale medier, og bruker man det rett kommer man seg veldig langt! Når boken din er ferdig er det en rekke ting du kan gjøre for å nå ut til målgruppen din slik at du får solgt boken din. Du kan selvfølgelig begynne å markedsføre deg litt før boken er ferdig, for har du allerede noen følgere blir det jo enklere når du virkelig setter i gang.

forfatterhjelp_markedsføring_forfatter_gratis markedsføring_tussehaugen

Hva kan du gjøre for å markedføre boken din gratis?

Sosiale medier:

Lag deg sosiale medier som du skal bruke til forfatter-relaterte ting, og begynn å post. Du trenger ikke alle sosiale medier, men velg deg ut ett eller to som du er komfortabel med og som du ser kan hjelpe deg. Tenk på at du må prøve å nå ut til din målgruppe – altså de som kommer til å ville lese boken din. Om du skriver fantasy for ungdom er det lite vits å nå ut til kvinner i 60-årene liksom! Ha din egen stil, og del ting som er relevant for boken din, deg som forfatter og din målgruppe!

For flere tips om branding på sosiale medier kan du sjekke ut denne artikkelen av Bloggbedre.no: https://bloggbedre.no/branding-pa-sosiale-medier/

Gjesteinnlegg:

En god måte å nå ut til nye følgere er å dukke opp andre plasser enn bare i dine sosiale medier, slik som for eksempel på andres blogger eller i leserinnlegg i aviser/blad. Dette koster deg ingenting annet enn tid, da du selvfølgelig må legge ned arbeid og skrive noe godt og interessant! Du burde velge blogger som passer inn i din målgruppe. Det trenger ikke være en bokblogg, så lenge målgruppen din er der og du føler du får noe ut av det. Når det kommer til leseinnlegg i aviser må du sjekke ut litt rundt dine muligheter, om du får noe ut av det og hva du kan skrive om. Er du heldig kan det jo også hende du kan få betalt for å skrive artikler for en avis eller blad, så det kan være verdt å sjekke ut!

Vil du skrive et gjesteinnlegg på min blogg så er det fullt mulig! https://hildehogsnes.no/2019/09/14/vil-du-skrive-gjesteinnlegg/

Egen blogg:

I ha en egen blogg kan være mye jobb, men du kan også få mye ut av det! Om du klarer å nå ut til målgruppen din og lage innhold som gjør at de følger deg og liker deg, vil det være mer sannsynlig at de kjøper boken din når den kommer ut. Ikke bare kan du nå ut til flere og konverterer klikk til salg ved å blogge, men det bygger også opp tillit og viser følgerne bedre hvem du er. For hver post du legger ut blir du litt mer synlig på søkemotorene, og en blogg skaper langsiktige resultater ved at blogginnlegg du poster kan generere klikk i flere år etter at de er postet! Har du lyst og mulighet er dette en fin måte å nå ut til flere lesere! Og det finnes flere gratis plattformer du kan bruke om du ikke har mulighet å betale for hosting og domenenavn helt med en gang!

Om du er interessert i å lage din egen blogg, kan du jo sjekke ut bloggene til noen forfattere du liker og finne inspirasjon fra de!

Er du usikker om blogging er for deg? Sjekk ut denne artikkelen: https://hildehogsnes.no/2019/08/04/er-blogging-bortkastet-tid-for-forfattere/

Og om du ønsker å blogge, men ikke har peiling hva du vil blogge om så har jeg samlet 100 ideer for blogginnlegg for forfattere: https://hildehogsnes.no/2019/09/13/100-bloggideer-for-forfattere/

Nettverk:

Bli kjent med andre forfattere som har samme eller overlappende målgruppe, og hjelp hverandre. Det høres kanskje litt manipulerende ut, men ideen er at dere begge skal få noe ut av det. Du skal aldri bruke noen for følgerne deres eller for å vinne noe, da det slettes ikke er ok. Men å ha noen å samarbeide med, og snakke med er viktig som forfatterspire! Hjelp hverandre ved å dele hverandres innhold, nevn hverandres bøker i sosiale medier, link til hverandre og slike ting, og viktigst av alt – snakk sammen! Dette er et ensomt yrke, og det er veldig mye å holde styr på. Ved å snakke sammen kanskje dere kommer på gode ideer når det kommer til markedsføring for eksempel?

Facebookgrupper for forfattere er for eksempel flotte plasser å bli kjent med andre forfattere på!

markedføring for forfattere_markedsføring_samarbeid_nettverk_nettverke

Nå ut til anmeldere:

Når boken din skal lanseres er det lurt å skape litt blest rundt den, og en viktig del av å selge bøker er å få anmeldelser! Dette kan du gjøre gratis, ved å dele ut e-bøker til anmeldere! Om du legger litt tid og energi inn i å plukke ut rett anmeldere vil du få mye igjen for det. Velg anmeldere som tidligere har anmeldt bøker som ligner på din bok, og som er interessert i den sjangeren du skriver i. Ikke send fantasyboken din til en som bare anmelder krim for eksempel! Og etter at du har funnet en haug anmeldere du er interessert i må du kontakte dem, presenter deg selv om boken din for dem og spørre om de er interessert i en anmelderkopi. Ikke bare send boken din til folk og forvent at de tar seg tiden til å lese og anmelde den. Bruk litt tid på å skriv mailene og ikke bare copy-paste. Ofte er anmelderene bloggere eller instagrammere med fokus på bøker, og det kan være lurt å vise at du faktisk har tatt deg tid til å sjekke dem ut litt.

Vil du ha flere tips om å få anmeldelser kan du sjekke ut denne artikkelen: https://hildehogsnes.no/2019/05/30/hvordan-fa-bokanmeldelser/

Intervju: 

Mange lokale aviser blir kjempeglade for henvendelser om boklanseringer, og kan være villige til å skrive om deg og boken din om du spør. Så det er bare å kontakte de når boken er klar og lanseringen nærmer seg! Kontakt dem og presenter deg selv og boken din, og spør om dette kanskje er noe de har lyst å skrive om i avisen. Prøv å vis at boken kan være interessant for lokalområdet ved å finne en slags salgsvinkel. Er naturen i boken basert på naturen i nærområdet, er det en hendelse som inspirerte deler av boken, eller noe slikt så skriv det. Du vil kanskje føle at det er litt «pushy», men man må nesten være litt pågående for å markedsføre seg selv!

Konkurranse med E-bok som gevinst: 

Er det noe folk elsker, så er det konkurranser! Og E-bøker kan du lett gi bort uten å tape noe på det. Du vil kanskje tenke at om du gir bort en bok eller to så er det en eller to salg du ikke får, men du vinner nok mer enn du taper! Det skaper blest rundt boklanseringen din, og den som vinner boken vil muligens fortelle folk om boken din, nevne den i sosiale medier og kanskje hvis du er heldig anmelde den!

 


Håper dette ga deg noen ideer til hvordan du kan markedsføre deg selv om boken din! Etterhvert skal jeg legge ut mer detaljerte tips og planer for ulike markedsføringstrategier, så følg meg gjerne på bloggen og sosiale medier!

Har du noen tips til gratis markedsføring så skriv de gjerne under i kommentarfeltet!

tussehaugenforfatterhjelp_instagram_forfatter_forfatterhjelp_

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.