Burde jeg skrive under et Pseudonym?

Når man bestemmer seg for å publisere sin første bok er det en viktig ting man må tenke på – Burde man skrive under et Pseudonym eller under sitt ekte navn?

For noen er dette spørsmålet enkelt. «Selvfølgelig har jeg lyst at mitt ekte navn skal stå på boken min, dette er min bok og jeg ønsker æren for det jeg har laget». Eller «Selvfølgelig ønsker jeg å ha et Pseudonym, da kan jeg være anonym og kan skrive akkurat det jeg vil!». Andre er litt mer usikre.

Jeg var en av de som var veldig sikker i min sak, jeg ville bruke mitt ekte navn. Å skrive en bok er en prestasjon, og jeg ønsket å knytte mine prestasjoner opp til mitt navn. Hvor kult hadde det ikke vært om noen leser boken min om 100 år og på denne måten viderefører navnet mitt på en liten måte? Jeg skal være ærlig å si at jeg ønsker å bli husket.

I ettertid har jeg tenkt en del på om jeg kanskje burde brukt en variasjon av navnet mitt isteden, slik at det ikke er like enkelt å finne personlig informasjon om meg. Det hadde vært så enkelt som å legge til et mellomnavn eller brukt en variasjon av fornavnet mitt, og det kunne iallefall ikke gjort det like enkelt å finne personlige opplysninger om meg. For jeg ønsker jo å holde mitt privatliv privat. Men nå har jeg begynt å markedsføre meg under mitt ekte navn, og jeg ønsker ikke å begynne på nytt med det, siden det tar tid å bygge opp slikt.

Uansett er det lurt å tenke på dette før du begynner å markedsføre deg selv og før du har publisert boken din!

skrivemaskin_turkis_pseudonym

Burde du skrive under et Pseudonym?

Om du er usikker vil jeg i denne artikkelen gå gjennom noen pluss og minus som du kanskje ikke har tenkt på, som forhåpentligvis vil gjøre avgjørelsen din litt enklere. Selvfølgelig er disse punktene til veileding, og ikke faste regler. Det er et personlig valg, og det viktigste er at det må føles rett for deg.

Pluss ved å gå under et pseudonym:

 1. Du kan velge et navn som passer sjangeren din. Det er ikke til å koste under stolen at visse navn gir oss ulike assosiasjoner, og at det kan være med på å påvirke salgstallene dine. Om du skal skrive kjærlighetsromaner, så passer det kanskje ikke med navnet Gørhild Gjertsen, selv om det ikke er noe feil med det navnet. Det er bare ikke et navn man ville assosiere med romantikk, spenning og sex. Ungdomsbøker er et annet eksempel hvor man kanskje ikke ønsker å bruke sitt eget navn, hvis man har et navn som ikke passer. Noen mener også at man burde skjule kjønnet sitt om man skal gi ut fantasybøker som kvinne for eksempel, men dette mener jeg er bortkastet. Det har kommet ut så mange bøker av kvinner de siste årene, og jeg har enda til gode å høre at ungdom velger bort bøker bare fordi en kvinne har skrevet de.
 2. Ved å velge et pseudonym har du 100% kontroll over din egen «branding». Kanskje er navnet ditt tatt i alle sosiale medier? Er det noen offentlig person som har samme eller lignende navn? Da kan det være lurt å tenke på om du vil gå under et annet navn. Du kommer mye sterkere frem i googlesøk om du har et navn som ikke er det samme eller ligner noen andres.
 3. Du kan velge deg et navn som er enklere å huske, og lettere å si/skrive. Om du skal inn i det engelske markedet kan det jo også være lurt å tenke på om navnet ditt funker (iallefall til en viss grad på engelsk). Navn med bokstavene ÆØÅ kan jo også være litt kronglete. Om du har et navn som er kulturelt «anderledes» så er det også noen som anbefaler å gå under et annet navn, men dette er en personlig sak.
 4. Om du ønsker å beskytte din egen identitet slik at folk ikke lett finner telefonnummer, adresse og slike ting, kan det være lurt å velge pseudonym. Det kan også være at du ønsker å holde forfatterlivet ditt litt skjult, for eksempel for jobben din, eller om du skriver om noe veldig personlig og ikke har lyst å ha navnet ditt festet til dette. Det kan også være lurt å tenke på om du skriver erotikk for eksempel. Selv om det ikke er noen skam å skrive erotikk, så er det dessverre en del stigma rundt det enda, så i situasjoner som jobbsøking kan det skade dine jobbsjanser om den du søker jobb hos finner ut at du skriver erotikk, trist nok. Dette er jo noe du må vurdere selv (som alle andre punktene her). For selv om det er en del stigma rundt det, så er det kanskje ikke så farlig for deg om folk vet at du skriver erotikk.
 5. Om du har vært aktiv på internett i en rekke år og kommentert på en del artikler og innlegg, så kan det være lurt å tenke på pseudonym om du føler at du ikke vil at dine diskusjoner med folk skal så enkelt bli trukket fram i lyset. Det trenger ikke være at du har skrevet noe dumt heller, det kan også gå ut over googlesøket ditt. Det er litt kjedelig om noen søker opp navnet ditt for å finne boken din, også finner de isteden heftige diskusjoner du har hatt for 5 år siden om planting av rosebusker eller noe sånt.
 6. Det anbefales å ikke skrive autografer på samme måte som du underskriver viktige dokumenter, så om du går under et pseudonym er det iallefall umulig at det blir likt. Men dette er jo enkelt å fikse ved å øve seg på hvordan man skal skrive autograf i bøker slik at det blir ulikt din underskrift.
 7. Om du skriver innenfor to ulike sjangre, og ønsker at disse skal holdes separat fra hverandre, så kan det være lurt å gå under et pseudonym på iallefall en av de. Si at du skriver barnebøker, og samtidig skriver erotikk eller voksen krim, så er dette kanskje du ikke har lyst å markedsføre på samme profiler. Ikke bare er det upraktisk, men det kan føre til ekle situasjoner hvor barn søker opp navnet ditt og finner bøker de absolutt ikke skal lese i den alderen.
 8. Og sist men ikke minst, ved å gå under et pseudonym blir det kanskje enklere å holde seg litt på bakken om man opplever suksess eller får fans, siden det skaper et klart skille mellom ditt virkelige liv og forfatterlivet. På nett er du kjent som den fantastiske forfatteren du er, mens i ditt virkelige liv er du bare deg selv og slipper å tenke på fans og at så mange bryr seg om hva du gjør.

Minus ved å velge pseudonym:

 1. Det kan være merkelig å ikke bruke sitt eget navn. Det blir som en ny personlighet på et vis, og det kan være uvant, iallefall den første tiden. Spesielt for de som kanskje ikke har hatt noe kallenavn på nett før. Her har jo folk som har holdt på med gaming over nett en fordel, siden de er vant med å gå under flere navn.
 2. Det kan være vanskelig å skille sine to «personligheter», siden man som forfatter vil være seg selv, men så går man under et annet navn. Det kan føre til litt forvirring og muligens en liten identitetskrise. Og om man er en av de som virkelig ikke vil at noen i sitt personlige liv skal vite at de har skrevet bok så kan det være vanskelig å markedsføre boken, siden man alltid risikerer at noen vet hvem en er om en dukker opp på eventer, og derfor må forholde seg for det meste til internett.
 3. Foreldre og slekt kan bli såret, spesielt om de ikke skjønner grunnene dine til å gå for et pseudonym. De ønsker jo veldig gjerne at man skal være stolt over sin bakgrunn og sitt navn, og det kan være som et stikk i ryggen for de. Men med litt tålmodighet fra din side vil de nok forstå at det ikke handler om at du ikke er stolt eller at du hater navnet ditt, men at det kan være et lurt valg for deg som forfatter.
 4. Det kan bli vrient å booke ting, spesielt om det er via et event hvor kanskje noen andre booker hotellrom og reise for deg. Om de da bestiller med ditt pseudonym og du kommer med legitimasjon så stemmer jo ikke disse overens, og det kan føre til kjedelige situasjoner.
 5. Det kan ta mye tid og jobb å bygge seg opp en ny identitet på nett. Du må begynne helt fra bunnen og bygge opp alt av sosiale medier og jobbe for å vises i googlesøk, og det er ikke bare bare. Men det kan også være litt befriende å starte på blanke ark.
 6. Sist men ikke minst, du mistet litt skryteretten. Selv om de nærmeste rundt deg kanskje får vite at du har skrevet bok og hva ditt pseudonym er, så er det kanskje folk du gjerne ville fortalt det til for å skryte, eller for å vise dem hva du har utrettet som du ikke kan si det til. Om noen har raket ned på deg tidligere i livet kan det nok være veldig tilfredsstillende å fortelle dem at man faktisk er en publisert forfatter. Det å knytte dine prestasjoner til ditt ekte navn kan også føles ganske godt, siden du vet at det er et lite bevis på at du har gjort noe og at du faktisk var her.

Skrivermaskin turkis skrive forfatterhjelp skrivemaskin_turkis_pseudonym

Til slutt:

Dette er et personlig valg du må ta selv. En del av disse punktene er kanskje ikke relevant for deg, og noen av de må også taes med en klype salt. Selv om store forlag enda kan komme på å si at kvinner må skjule kjønnet sitt og at forfattere fra utlandet må skjule sitt opphav ved å gå under et pseudonym, så trenger man ikke gjøre det. Det er bare bra at mangfoldet faktisk vises i bokverdenen. Og skriver du erotikk og ikke selv ønsker å skjule ditt ekte navn så gjør du ikke det. Det er opp til deg, og «regler» er til for å brytes!

 


Om du ønsker å få flere småtips om skriving og indieforfatteri, så følg meg gjerne på Instagram, hvor jeg legger ut minst 3 tips i uka: TussehaugenForfatterhjelp

2 Comments on “Burde jeg skrive under et Pseudonym?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.