Er blogging bortkastet tid for forfattere?

I tipsene mine om gratis markedsføring nevnte jeg at du kan lage deg en blogg for å markedsføre boken din, men ofte hører man at det er bortkastet tid. Det er tid man heller skulle brukt på å skrive boken sin, og blogging er bare tull. Men er det egentlig sånn?

La oss se nærmere:

Jeg vil si at det spørs veldig på deg. Om du liker å blogge og hvis du føler du klarer å nå din målgruppe ved å blogge, så hvorfor ikke gi det en sjanse. Det finnes en rekke gratis bloggplattformer, så om du er usikker eller ikke har råd til å legge ut penger for det akkurat der og da, kan du alltid teste ut å ha en blogg på for eksempel blogg.no, blogspot.com eller wordpress.com.

blogging

Om du ønsker å få en god oversikt over de ulike bloggplattformene vil jeg anbefale denne artikkelen på Blogg Bedre:

https://bloggbedre.no/hvilken-bloggplattform-velge/

Hva skal du bruke bloggen din til?

En blogg kan ta mye tid, men det fine er at du bestemmer selv hvor ofte du poster der og hvordan du bruker den. Om du bare ønsker å bruke den for å ha all informasjonen om deg og dine bøker/skriverier, så kan du godt gjøre det. Det vil for eksempel gjøre det enklere for folk som søker etter bøkene dine å finne den informasjonen de trenger, da sosiale medier ofte ikke er en god plass for å finne informasjon. 

Selvfølgelig er det ikke bare å opprette en blogg og *poff* så har du tusenvis av følgere. Om du skal nå nye lesere og ikke bare folk som allerede vet om deg med bloggen din må du legge litt jobb i den. Du burde se på hvor mye tid du har til den. Har du tid å poste et innlegg i uken, eller kanskje bare et innlegg i måneden? Hva er målgruppen for bøkene dine, og hva kan du skrive om for å få den målgruppen inn dit. Det er ikke lurt å skrive om alt mulig rart, så prøv å fokuser deg inn på noe som henger sammen med forfatterskapet ditt. Skriver du fantasybøker for ungdom så kan du for eksempel anmelde bøker fra den sjangeren og som har den samme målgruppen som din. Eller kanskje du kan legge ut noveller som passer for fantasyinteresserte ungdom? Det trenger ikke å være så spesifikt som de tidligere eksemplene, men du når ikke målgruppen din ved å skrive om noe helt annet. Skriver du fantasy og lager deg en kakeblogg, vil få av leserne fra bloggen ha et ønske om å lese bøkene dine.

Bloggskriving burde selvfølgelig ikke ta tid bort fra skrivingen, for du får ikke publisert boken din om du ikke skriver den ferdig. Men mange forfatterspirer kan nok ha god nytte av en blogg, spesielt om du planlegger å selvpublisere eller bli publisert av et lite forlag. Bare mer og mer av markedsføringen i forbindelse med en boklansering faller på forfatteren selv, noe som mange blir overrasket over når de finner det ut. Små forlag har ikke godt med penger som er øremerket markedsføring, og derfor er det viktig for forfattere å opparbeide seg en plass på internett. Jeg vet de fleste forfattere bare ønsker å gjemme seg bort fra verdenen og skrive bok etter bok, men dessverre må man stikke fram hodet litt innimellom for å få til en følgerbase.

kvinne som skriver blogg

Må forfattere ha en blogg/nettside?

Nei det må du selvfølgelig ikke, men det kan være lurt selv om du bare bruker den for å samle informasjon om deg og dine bøker på en plass. Du ser også mer proff ut enn om alt folk finner når de søker deg opp er sosiale medier. Men du får selv bestemme hva du føler er rett for deg, hva du har tid til og på hvilke plattformer du ønsker å fokusere markedsføringen din på.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.