Hvorfor sprinting er så hjelpsomt for forfattere

Du tenker sikker nå «hæ, sprinting? Hva mener du?»

Men dette har ingenting med løping å gjøre, og alt med skriving å gjøre. Sprinting er nemlig et veldig hjelpsomt verktøy for å fullføre førsteutkastet av boken din. Og det var sprinting som hjalp meg å nå målet mitt med 12 000 ord i juli, faktisk nådde jeg hele 14 000 ord!

sprint superhelt skrivetips førsteutkast

Så hva er egentlig sprinting?

Det går enkelt forklart ut på å sette en tidsperiode for så å skrive mest mulig ord iløpet av den tidsperioden. Det kan være alt fra 5 minutter til mye mer. Siden det er snakk om sprint burde man ikke sette for lange perioder siden man da kan komme til et punkt hvor man ikke klarer å skrive mer. Jeg er selv veldig glad i 15-minutters sprint, siden jeg da får skrevet en del samtidig som det ikke er så lang tid at jeg mister piffen.

Men det er noe du må prøve deg litt fram på. Kanskje klarer du lengre sprint enn meg?

Hvordan ta et sprint?

Det beste er om du har noen andre å sprinte med, for da kan dere ha en veldig vennskapelig konkurranse om hvem som får inn mest ord. Ta det med ro, man trenger ikke ta konkurransedelen så hardt. Jeg har selv «vunnet» et sprint en gang, mens resten har jeg «tapt», og de fleste tar det ikke så seriøst.

Poenget er å heie hverandre fram og å få ned ordene man trenger for å fullføre førsteutkastet!

Om du ikke kjenner noen å sprinte med, så kan du alltid finne noen på nett som kan være med på det enten i facebookgrupper, på Discord m.m.

Ellers finnes det også en rekke forfatterspirer som streamer skrivesprintene sine og som du lett kan bli med på. Det finnes også videoer du kan sprinte til, men det beste er nok å sprinte med noen som kan gi deg ros og motivere litt akkurat der og da, selv om jeg har fått ned en del ord ved hjelp av videoer også.

Det går an å sprinte alene, men man mister fort motivasjonen om man bare har seg selv å svare til. Det føles liksom ikke like viktig å passe tiden og skrive mest mulig der og da om man gjør det alene.

Hvorfor prøve sprinting?

Ofte når man skriver på førsteutkastet av boken sin kommer man ofte til punkt hvor man føler man ikke skriver bra nok, og dette kan faktisk føre til at man aldri fullfører boken sin. Man blir rett og slett for opphengt i detaljer og at man ikke er «god nok». Men når man sprinter så er ikke fokuset på at ting skal være best mulig, men at man skal skrive mest mulig ord på kortest tid. Og noen kan kanskje tenke nå at det kan jo ikke være en god strategi for å skrive en god bok. Men det man må huske på er at en bok skal gjennom flere runder med redigering etter at førsteutkastet er ferdig, og at de fleste forfatterspirer faktisk aldri får ferdig et førsteutkast. Derfor er sprinting er lur måte å lure hjernen sin til å ikke overtenke for mye.

Andre ting å huske på:

  • Om du har et sprint du ikke får ned like mange ord som vanlig, så er det helt ok. Kanskje kom du til et punkt i historien din hvor du måtte tenke deg om, kanskje skrev du på en vanskelig del eller kanskje var du sliten. Det er helt vanlig at ord per sprint varierer, og det er ikke noe å bli skuffet over.
  • Om noen får inn flere ord en deg, vær glad på deres vegne. Det handler nemlig ikke om å vinne, men å være med og støtte hverandre.
  • Det kan være lurt å planlegge litt før du setter igang med sprinting, slik at du vet sånn ca hva du skal skrive og slipper å sette deg fast under et sprint.
  • Ta pauser mellom sprintene. Snakk med folkene du har sprintet med, planlegg boken din litt mer, småskriv litt og strekk på deg. Og husk å få i deg væske og næring!

sprint for å fullføre førsteutkast

Jeg vil anbefale alle som holder på med førsteutkastet sitt å prøve ut sprinting, da det iallefall har hjulpet meg veldig!

Og husk…

Små steg får deg også i mål!


Om du vil lese mer om effektivitet:


 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.