10 sidejobber man kan ha som indieforfatter:

De fleste som har eller holde på å skrive bok vet godt at det krever mye tid og energi å fullføre en bok, men det krever også noe annet om du vil være en indieforfatter. Penger. Vi alle trenger penger for å overleve, og det skal en god del til å få til å leve av å skrive bøker. Derfor er det ikke til å unngå at man ofte trenger å jobbe ved siden av skrivingen sin. Men har man noen alternativer om man ser bort fra den standard ni-til-fire-jobben? Ja faktisk! Noen av de krever en del jobb, andre krever veldig lite.

Under finner du 10 ideer til sidejobber for indieforfattere:

HvaMaDuGjoreForCampNaNoWriMo_forfattertips_skrivetips_forfatterliv2

Noe du er flink på?

Først må du tenke ut hva du er god på, her vil du kanskje få noen ideer til hva du kan gjøre. Er du en kløpper å spille piano så kanskje du kan tjene penger ved å tilby privattimer til folk som ønsker å lære seg det?

Er du flink å sette opp nettsider, så kanskje du kan tjene penger på det? Eller om du for eksempel liker å holde på med hagearbeid er det kanskje noen i nærområdet som ønsker seg en gartner? Har du en kreativ hobby som ender opp med produkter du kan selge? Det er mange muligheter der ute.

Hold foredrag/workshops:

Mange av oss som er indieforfattere har mange ferdigheter, og disse kan vi lære bort mot en pris. Om du er komfortabel med å stå framfor folk er det å holde foredrag og workshops tingen for deg.

Lag et foredrag eller en oversikt over workshoppen du ønsker å lage, og kontakt for eksempel skoler, universitet, bibliotek og eventuelt andre interesserte bedrifter.

Lag nettkurs:

De som ikke liker å stå framfor folk har likevel mye de kan lære bort, og da kan nettkurs være tingen. Lag et fantastisk kurs i et tema du er god på, og selg det for en passende pris. Det finnes gratis nettkurs om hvordan man lager gode nettkurs (litt meta), så det er bare å  søke litt for å finne noe som passer deg.

Blogging:

Har du en blogg eller nettside? Er det noen måte for deg å tjene penger på den? Reklamer på blogger tjener man lite på, men har man en viss størrelse på lesertallet kan man få til sponsoravtaler som kan hjelpe.

Det trenger ikke være forfatterbloggen din heller. Om du har en annen hobby du blogger om kan dette også være en mulighet. Dette krever en del jobb, men om du allerede blogger er det jo ikke umulig å oppnå!

Selg artikler og noveller:

Om du er en forfatterspire er sjansen stor for at du er over gjennomsnittet flink til å skrive, og det kan du tjene på. Å skrive artikler og noveller og selge de er utfordrende, men får du en tå eller tre innenfor kan det være en vei å gå.

Ta småjobber innenfor bokpublisering:

Som indieforfatter kan du som sagt litt av hvert, spesielt innenfor bokpublisering. Om det er snakk om redigering, språkvask, oversetting, ombrekking, laging av cover m.m, så er det alltid noen der ute som kan trenge hjelp med det. Kanskje kan du ta slike jobber, enten for andre indieforfattere eller for forlag?

Sommerjobb/periodebasert jobb:

Om du er nesten der at du kan være en forfatter på fulltid er kanskje en sommerjobb eller en periodebasert jobb noe for deg? Eksempler på periodebasert arbeid kan være snømåkking, jordbærplukking og fisking.

En av mine favorittartister er Gregory Alan Isakov, og han jobber bare med musikken sin iløpet av vinteren ettersom han er bonde på fulltid. Om sommeren er det mye å gjøre som bonde, mens om vinteren hadde han en del ekstra tid som han brukte for å følge sin drøm, og noe fantastisk musikk kom ut av det.

Om du skaffer deg en sommerjobb eller en periodebasert jobb får du inn en del ekstra penger over et par måneder som du kan spe ut over resten av året. Og da kan du fokusere på forfatterskapet ditt resten av året.

Videresalg på Ebay (eventuelt andre salgssider)

Om du har en nese for hva som kan selge kan dette være en ide for deg, spesielt om det er noe du interesserer deg for. Det er mye man ikke får tak i via norske nettsider, og her er det sikkert mye man kan bestille fra utlandet og videreselge på det norske markedet.

Nettside-tester:

Om du vil ha en veldig enkel sidejobb så er det mulig å bli nettside-tester. Det går ut på at du rett og slett trykker deg rundt på en nettside som har bedt om det og ser at alt funker som det skal og ser bra ut, også melder du ifra om noe kan optimaliseres og forbedres. Dette kan kreve at du har en viss forståelse av engelsk, da det ikke finnes så mange norske sider som søker nettside-testere. Den eneste norske siden jeg fant var denne: https://ewn.no/tjenester/endel-vart-testpanel-tjen-150-kr-pr-test/

Vil du lære mer om å teste nettsider kan du sjekke ut denne artikkelen: https://struggle.co/get-paid-test-websites/

Ta undersøkelser:

Jeg vet du ikke tjener stort på undersøkelser, men jeg legger det med likevel. Ved å ta undersøkelser kan du få gavekort og i visse tilfeller tjene penger. Du tjener ikke store summer, men jobben krever veldig lite og det kan gi et hjelpende tilskudd til kontoen din i enden av måneden.

Vil du lære mer om å ta undersøkelser på nett kan du se på denne artikkelen som jeg fant hjelpsom: https://www.forbrukernorge.no/tjene-penger-pa-nettet-ved-a-svare-pa-sporreundersokelser/

Ni til fire:

Til slutt må jeg legge til at en «standard» jobb er heller ingen skam. Det er som oftest stabilt, og gir deg en trygg inntekt. Det du kan satse på etterhvert er å finne en jobb som er mindre enn 100%, slik at du kan bruke den ekstra tiden til skriving. Mange små forfattere som tjener litt på bøkene sine har likevel en liten jobb på siden av for sikkerhet, og så lenge man trives med jobben sin er ikke det noe hinder for skrivingen!

Selv har jeg jobb to dager i uka, og da vet jeg hvilke dager jeg fokuserer på skrivingen – alle de andre dagene i uka!

Uansett hvilken løsning du finner ut passer deg, så er det viktigste å ikke gi opp så kommer boken din ut etterhvert!

Små steg får deg også i mål!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.