Forfattere, ikke gjør som Sjaman Durek!

I går ble jeg gjort oppmerksom på en konkurranse Durek hadde gående på Instagram, og at han faktisk brøt en regel som er veldig relevant for forfattere. En regel som de fleste burde være klar over, spesielt om man jobber med bøker og sosiale medier!

Bildet er blurret siden jeg ikke ønsker noe copyright-tull, dessuten var det ikke så interessant heller, for det er i teksten feilen hans kommer fram. I listen over ting du må gjøre for å vinne spør han nemlig om en GOD anmeldelse av boken sin på enten Amazon eller Barnes Nobles.

Dette bryter reglene Amazon har når det kommer til manipulering av anmeldelser, siden man ikke har lov å spørre om gode anmeldelser. Sjekk ut kilde 1 for mer info. Denne reglen er noe de aller fleste som har bøkene sine på Amazon vet om. Ikke bare er det desperat å spørre folk om gode anmeldelser, men det er heller ikke lov. Spesielt når du i tillegg tilbyr noe mot denne gode anmeldelsen.

«We take the integrity of our reviews platform very seriously. If we determine that you have attempted to manipulate reviews or violated our guidelines in any other manner, we may immediately suspend or terminate your Amazon privileges, remove reviews, and delist related products. » 

Amazon.com

Og ikke bare det, men det virker også som det ikke er helt ok å spørre om anmeldelser i forbindelse med konkurranser heller ut ifra reglene. Se kilde 2 for mer info. Du har ikke lov å gi kompensasjon for anmeldelser, og her nevnes konkurranser spesielt som et eksempel på noe som ikke er ok. Det eneste du kan gi noen for en anmeldelse er en gratis kopi av boken.

«We don’t allow any form of compensation for a Customer Review other than a free copy of the book provided upfront. If you offer a free advanced copy, it must be clear that you welcome all feedback, both positive and negative.»

«Offering payment or any other incentive for a Customer Review is considered compensation. This includes giving someone money or a gift certificate to purchase your book. We consider incentives to be any type of reward that is given in return for a Customer Review, including but not limited to bonus content, entry to a contest or sweepstakes, discounts on future purchases, and other gifts.»

Amazon.com

Durek har i ettertid forandret teksten slik at han bare spør om en anmeldelse av boken sin, men ut ifra det jeg fant ut i kilde 2 er jo dette heller ikke lov ifølge Amazon.

Hva Barnes Nobles har som regler har jeg ikke sjekket ut, men jeg mistenker at de har lignende regler.

 

Så hva kan vi lære av dette? Jo, at man ikke skal gjøre som Durek. Sjekk opp reglene for sider du bruker, og pass på at du følger de! Ingen er feilfrie, men når man har en jobb som involverer internett og sosiale medier må man også lære seg reglene man skal følge!

Og å prøve å lure seg til bedre anmeldelser er faktisk veldig alvorlig i forfatterverdenen! 

 

Hva synes du om dette?

 

Kilder:

  • Regler for anti-manipulering på Amazon: https://www.amazon.com/gp/help/customer/display.html/ref=help_search_1-6?ie=UTF8&nodeId=201996120&qid=1572357383&sr=1-6
  • Regler for anmeldelser på Amazon(4.0 og 4.1 er de relevante her): https://www.amazon.com/gp/community-help/customer-review-guidelines-faqs-from-authors

2 Comments on “Forfattere, ikke gjør som Sjaman Durek!

    • Jeg er rimelig sikker på at måten jeg gjorde det på går under fair use. Men for sikkerhetskyld har jeg blurret ut all urelevant tekst 😉 Takk for tipset 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.