Å la andre lese boken din

Å la andre lese noe du har skrevet kan være en skummel affære. Vi legger så mye sjel og jobb inn i noe vi har skrevet, og det kan føles som å gi fra seg barnet sitt når man skal la andre lese det. Men om man ønsker å få boken sin publisert er dette noe man må gjøre, uansett hvor sårbar man føler seg.

Ved å la andre lese det du har skrevet får du verdifull tilbakemelding på historien, skriveferdighetene og hva du kan gjøre bedre, noe som igjen vil hjelpe med å gjøre boken din bedre, og gjøre deg bedre som forfatter. Dessuten er vel målet ved å publisere bøker at noen faktisk leser dem?

De første som burde lese boken din er betalesere, dette etter at førsteutkastet er ferdig og redigert en gang eller to. Etter at betaleserne er ferdig med å lese og har gitt tilbakemelding på det de har lest, må du gå over det de har kommentert og finne ut hva som må fikses opp i boken. Etter mer redigering og kanskje enda en runde med betalesere, kommer tiden hvor du burde sende boken til forlag om du ønsker å publisere på den måten eller til en redaktør om du ønsker å selvpublisere.

Mange som selvpubliserer hopper over redaktør-trinnet fordi det koster en del, og fordi de føler at boken er bra nok slik den er. Jeg vil si at det er verdt pengene og tiden for å sjekke at boken faktisk er så bra som du selv føler. Betalesere er som oftest ikke nok for å gjøre en bok best mulig, og du som forfatter har en tendens til å bli blind på ditt eget skriveri etterhvert. Derfor er det viktig med en ekstra sjekk av noen som har jobbet med redaktørarbeid en god stund og som vet hva som funker og ikke funker.

Etter at du har fått tilbakemelding fra en redaktør og fått redigert det som måtte fikses, så kommer tiden for lansering. Og om du synes det er skummelt å la betalesere og redaktører lese boken, så blir dette enda skumlere. Nå kan hvem som helst lese boken din og si akkurat hva de vil uten å være spesielt saklig eller vennlig. Heldigvis er de fleste lesere veldig greie!

Det er en skummel affære å la andre lese boken din, men det er verdt det i det lange løpet!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.