Hvordan skriver man en synopsis?

Dette er et gjesteinnlegg skrevet på svensk. Jeg har fremdeles tro på at nordmenn klarer å lese både svensk og dansk om de bare setter viljen til, men har laget en ordliste nederst i artikkelen med de vanskeligste ordene. Åsa er en god forfattervenn av meg, og har tidligere vært gjest her med innlegget «10 tips til barnebokforfattere»: https://hildehogsnes.no/2019/08/05/10-tips-til-barnboksforfattere/


Gästboksbloggaren i dag är Åsa Blumélius. Åsa är frilansande journalist och författare. Hon skriver bland annat på boken Hur du skriver fantasyböcker där ett längre kapitel om synops finns. Hennes blogg kan du finne her: https://www.sarahjwilliams.com/

Hva er en synopsis og hvordan bruker man den?

En synops är ett bokskelett till hur din historia utspelar sig i din bok. Du kan välja att skriva din synops på olika sätt, nedan berättar jag hur jag gör.

Du börjar din synops med att först ta ett papper och skriver ned hela storyn till bok. Därefter ska du förkorta varje händelse till att skriva ett till några få ord på ett nytt papper. Brainstorma fram allt som du vill ska hända i boken och skriv dem i samma förkortning som innan.

Klipp nu ut samtliga händelser och lägg varje utklipp i händelseordning: det som händer först kommer som sagt först och därefter vad som sker direkt efteråt. Fortsätt i den stilen.

Nu ska du ha en lång karta över samtliga händelser i boken, limma eller klistra fast dem på ett stort papper för att undvika att ett husdjur, vindpust eller att en människa förstör ditt arbete. Sätt dig ned vid datorn och öppna upp ett nytt skrivbehandlingsdokument.

Börja med en titelsida och skriv därefter Kapitel 1 och så vidare. Nu ska du para in var varje moment i boken ska ske. Beskrivningen i textdokumentet får gärna vara mer utförlig än de du har klippt ut eftersom det ska bli lättare att förstå vad handlingen ska röra sig om.

post it, plotting, synopsis

Till exempel kan din synops se ut på följande sätt:


Titelsida


Kapitel 1

Maja sitter inlåst på sitt rum eftersom hon är rädd och ogillar hennes mammas pojkvän.

När de gått och lagt sig rymmer hon till hennes gatugäng och de pratar om att råna en bensinmack.


Kapitel 2

Maja och hennes gäng rånar en bensinmack men en av dem blir skjutna och de jagas ut med gevär.


Kapitel 3

Gänget bryter sig in i ett apotek för att få tag på vårdmaterial till kompisens skottskada.


Som du ser behöver du inte skriva ned många detaljer utan det räcker med att du skriver ned i grova drag om vad som ska ske i boken. Det sista du ska göra är däremot att ta för allvarligt på din synops och tro att den är huggen i sten. Det är den inte.

Allt eftersom du skriver din synops kommer du att upptäcka att du kanske måste förlänga eller förkorta en handling. Detta är helt i sin ordning; du är den som bestämmer över hur din synops ska se ut.

/Åsa Blumélius

plotting, synopse, planlegging


Ordliste:

Synops – synopsis

hur – hvordan

berättar – forteller

förstör – ødelegge

var – hvor

ogillar – misliker

råna – rane

gäng – gjeng

upptäcka – oppdage

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.