Hvordan skrive interessante karakterer?

Ingenting ødelegger en bok mer enn flate karakterer. Jeg kan iallefall godta et veldig standard plot så lenge karakterene er interessante og jeg bryr meg om dem. Men om jeg derimot føler ingenting for hovedkarakterene i en bok er det lett at jeg legger boken fort fra meg. 

Hva må man tenke på for å få til interessante karakterer?

Først må du huske på at ingen personer er feilfrie, og da burde ikke karakterene dine være det heller. Ingen liker en såkalt «Mary Sue» av en hovedperson. Om Harry Potter hadde vært perfekt for eksempel, alltid vist hva han skulle gjøre og aldri trengt hjelp, hadde ikke Harry Potter-serien blitt særlig populær vil jeg tro.

En karakter burde heller ikke være bare ond eller bare god (om du ikke skriver barnebøker kanskje). Ingenting er svart-hvitt i den virkelige verden, og da burde ikke din verden være det heller. Det du må huske på er at alle er hovedpersonen i sin egen historie, og at fienden i boken din tror de gjør noe rett. De har alltid en grunn til å gjøre og tro som de gjør, og det kan være interessant å utforske.

En karakter skal være kompleks og unik. En leser skal kunne relatere til karakterene dine gjennom tykt og tynt, og det betyr at de må virke ekte. De må kunne feile og lide, og ikke være perfekte gjennom alt.

Tenk tilbake til noen av dine favorittkarakterer i bøker. Hvilke feil hadde de? Tok de noen dårlige valg? Hva gjorde de interessante? Hvorfor føltes de ekte for deg?

Hvordan skrive interessante karakterer?

Observer andre personer

For å kunne skrive troverdige mennesker, må du også finne ut hva som gjør folk så interessante, og mye av det kan du finne ut ved å observere de rundt deg. Hvilke karaktertrekk har de, hvordan snakker de, hva gjør dem til dem de er, og hvordan samhandler de med andre personer og omverdenen?

Vær sosial

Å observere mennesker er dessverre ikke nok. Du må faktisk også samhandle med andre mennesker for å skjønne hvordan de funker (grøss). Vær med venner, familie, og til og med ukjente. Det du kan lære mest av er nye mennesker, siden du da får oppleve hvordan det er for en leser å bli kjent med en ny karakter. Og du trenger ikke å være merkelig og overtenke alt når du møter nye folk, men vær i øyeblikket og følg med. Vis interesse for personen og vær hyggelig, og kanskje får du til og med en venn i samme slengen!

Les

En annen ting du kan gjøre er å se hvordan andre forfattere skriver karakterer. Gjerne les en bok du allerede har lest en gang hvor du virkelig elsket karakterene, og finn ut hvorfor. Ellers er det jo alltid bra å lese mye om du ønsker å skrive gode bøker selv.

Lag karakterark

Mange forfattere lager karakterark for alle de viktige karakterene sine. Der står en del vanlig info som utseende, bakgrunn osv, men det viktigste er å legge til karaktertrekk som kan skape problemer og konflikter, og som gir karakteren en egen identitet.  For ingen karakterer er feilfrie.

Du burde også vite mer om karakterene enn det leserne gjør. For om du møter en person og blir kjent med den vil du aldri vite hver minste ting om den, og slik er det også med karakterer i boken din.

Unngå «info dumps!

Ikke del alt i et jafs. La leserne bli kjent med karakterene etterhvert. Se for deg at du møter en helt ny person. Du vet ikke alt om den personen med en gang, men litt etter litt. Å dele alt med en gang gjør at karakterene dine føles som karakterer og ikke individer.

 

Hva burde en karakter ha?

En karakter trenger ikke ha absolutt alle disse punktene, det spørs litt hvor viktig de er for historien og hvor stor rolle de har. Men det er en fin liste å ta utgangspunkt i, og noen av punktene er nærmest et krav. Dette er listen jeg bruker for å skape en karakter med dybde iallefall!

 • Et eller flere mål
 • En motivasjon
 • En hensikt i historien (bidrar ikke karakteren med noe så kutt den ut)
 • Noe de frykter
 • En eller flere feil
 • En bakgrunn/opphav/tidligere erfaringer
 • En personlighet
 • Et førsteinntrykk (hvordan vil andre karakterer reagere på dem? Kan variere fra karakter til karakter)
 • En eller flere interesser
 • Noen vaner
 • En talemåte
 • Noe/noen de elsker
 • Noe/noen de hater

Har du noen tips til hvordan man skaper gode karakterer som kanskje ikke jeg har tenkt på?

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.