Bøker lest i 2019:

Dette har vært et travelt år, iallefall det siste halvåret, men likevel har jeg klart å lese en del. I år har jeg lest en god del barnebøker, og selv om enkelte av dem er ganske ordfattige så teller jeg de likevel med i den totale summen. Noen vil kanskje krangle på dette og si det er juks å ha med barnebøker, tegneserier og slikt, men jeg vil si at lesing er lesing, og at det er min liste. Lydbøker telles også (selv om jeg ikke har hørt noe lydbøker i år). Jeg bruker å gi bøker øksekast isteden for terningskast, men de kan taes med en klype salt.. De er basert på hva jeg synes, og ikke bare kvaliteten på boka.

bokhylle

Skjønnlitterære bøker lest:

 • Katakombens Hemmelighet – Tom Egeland – 243 sider

14 år gamle Robert blir med moren til Roma for å utforske en katakombe. En kveld drar han dit alene, men det viser seg at han ikke er alene. Boken var spennende, men klarte ikke helt å holde interessen min helt på topp gjennom hele boken. Nå er jo ikke jeg helt målgruppen, og jeg tror godt at ungdom fra 11 til 15 kan like den godt. 4 av 6 økser.

 • Profetien om Laura – Alexander H. Sandtorv – 328 sider

Lauras datter forsvinner, og Laura må reise gjennom en farefylt verden hvor alt som vokser er laget av metall. Hun har 13 dager på seg til å finne datteren hennes. Samtidig kommer minner fra fortiden opp, og sakte men sikkert kommer mørke hemmeligheter fram. Spennende fantasybok med en tvist. 5 av 6 økser.

 • Klanen – Merethe Vaage – 265 sider

Svartalvene er fryktet for sin mørke magi, og et brutalt bakholdsangrep sender de to svartalvene Kaethyl og Luniê, to søsken, på flukt fra hjemmet sitt. De ender opp hos en annen klan, og må prøve å bygge opp livene sine der. En spennende og mørk fantasy, som jeg likte veldig godt. 5 av 6 økser.

klanen

 • Storbyens stemme (Pelle og Proffen) – Ingvar Ambjørnsen – 175 sider

Jeg fant denne boken på et loppemarked, og jeg husket at søsteren min hadde lest denne serien da hun var ung så jeg ga den en sjanse. Den var helt ok, men jeg klarte ikke helt å bry meg om karakterene og plottet. Kanskje hadde det vært bedre å begynne med første boken for å bli mer kjent med karakterene. Proffen blir anklaget for å ha brutt seg inn og stjålet et bokmanuskript, etter å ha våknet opp neddopet i en stjålet bil. 3 av 6 økser.

 • Den usynlige fiende – Alistair Maclean – 207 sider

Paul Sherman jobber for Interpols narkotikaavdeling og reiser til Amsterdam i den tro at den eneste somv et om han er hans kontaktperson. Men noen andre venter også på han. En bok jeg fant på loppemarked og ønsket å gi en sjanse siden jeg synes det er gøy å lese litt gamlere bøker. Jeg likte egentlig boken ganske godt, og fikk litt James Bond-følelse av den. 4 av 6 økser.

 • Metallmyk – Asle Skredderberget – 314 sider

Ærlig talt, når jeg sitter nå for å skrive litt detaljer om bøkene jeg har lest i år, så klarer jeg ikke å huske stort fra denne boken. Jeg husker at det hadde noe med aksjer og våpenproduksjon å gjøre, men det er det. Etter en liten oppfriskning av minnet husker jeg heldigvis litt mer. Hovedkarakteren er norsk-italiensk, katolikk og går til skriftemål, moren er død og han mistenker faren hadde noe med det å gjøre, og derfor har de lite med hverandre å gjøre. Når jeg tenker meg så likte jeg godt sideplottet om Milo og faren. Boken var helt ok, men kanskje ikke så veldig minnerik. 3 av 6 økser.

 • Tysteren – Jan-Erik Fjell – 383 sider

Da Fredrikstads rikeste mann blir drept, blir overbetjent Anton Brekke fra Kripos satt inn for å lede etterforskningen. Etterhvert finner han ut at drapet henger sammen med drapet på en tyster som mafiaen i New York fikk utført på 60-tallet. Rimelig spennende krim, og jeg likte at man fikk nøste opp ikke bare hva som skjedde i Fredrikstad, men også hva som skjedde på 60-tallet i New York. 4 av 6 økser.

 • Piken som forsvant – Andrea Kane – 362 sider

For 32 år siden ble Hopes søster kidnappet og kom aldri tilbake igjen, og så ble datteren hennes kidnappet. Casey Woods blir satt på saken, og må prøve å finne ut hvem som kidnappet datteren før hun er borte for alltid. Ganske spennende til tider, men jeg gjettet slutten ganske tidlig i boken. 4 av 6 økser.

 • Farvel til våpnene – Ernest Hemmingway – 260 sider

Dette er første bok jeg leser av Hemmingway, og jeg kan ikke si jeg er veldig imponert. Måten han skrev karakterer og dialog i denne boken, gjør at karakterene ikke virker troverdige, og man får ikke noe følelse av hvordan de er som person. Hovedpersonens kjæreste er den karakteren jeg bryr meg om minst og som irriterer meg, mest pga hvordan dialogen hennes er. Hun sliter psykisk, men isteden for at det kom fram virker karakteren hennes isteden veldig usammenhengende. Det er en god bok i mine øyne her, men dessverre ødelegger dialogen veldig for meg, og jeg ble glad da visse karakterer døde. Eneste karakteren jeg brydde meg noe særlig om var presten. Men smak og behag. 3 av 6 økser.

 • Ronja Røverdatter – Astrid Lindgren – 227 sider

Dette er en veldig fin barnebok, som jeg husker jeg elsket som barn. Ronja blir født under en storm i en røverborg som samme natt deles i to av lynet. Når Ronja er rundt 10 år flytter en annen røvergjeng inn i andre siden av borgen, og hun blir kjent med Birk. 6 av 6 økser.

ronja røverdatter

 • Brødrene Løvehjerte – Astrid Lindgren – 228 sider

Denne hadde jeg ikke lest før, selv om jeg så filmen flere ganger som barn. Boken handler om brødrene Jonatan og Kavring. Kavring er dødssyksyk og spør Jonatan om døden, og Jonatan forteller om en fantastisk plass, Nangijala, som man kommer til etter døden. Men da en brann bryter ut må Jonatan ta Kavring på ryggen og hoppe ut vinduet, og det ender opp med at Jonatan dør først og Kavring må vente. De møtes igjen når Kavring dør, men alt er ikke bare fryd og gammen i Nangijala. 5 av 6 økser.

 • Heksene – Roald Dahl – 198 sider

Når jeg gikk på ungdomsskolen samlet vi inn penger til tur med Hvite Busser til Tyskland, og en av måtene vi fikk inn penger var at vi satte opp teater. Og Heksene ble det vi valgte å sette opp. Jeg var heks nr 3 eller 4, og det var utrolig gøy og stressfylt! I år leste jeg endelig boken, og jeg elsket hvert øyeblikk av det. Boken handler om en gutt som oppdager at hotellet han er på er full av hekser og planlegger å gjøre alle verdens barn om til mus! 6 av 6 økser.

 • SVK – Roald Dahl – 208 sider

Etter Heksene fant jeg ut at jeg ville lese SVK, som jeg faktisk hadde veldig lite kjennskap til. Jeg viste det handlet om kjemper, men det var egentlig det. En liten jente bor på barnehjem, og ser en natt en kjempe som går rundt med en stor trompet. Han hører henne og kidnapper henne. Han tar henne med seg hjem, og det viser seg at han er en vennlig kjempe. Problemet er bare at de andre kjempene spiser mennesker! Jeg likte SVK, men ikke like godt som Heksene. 5 av 6 økser.

 • Spook – Philip Newth – 141 sider

Helene bor sammen med bestemoren sin helt til bestemoren blir syk og må på sykehuset. Da flytter oberst Bad-Blood og frøken Bigot inn på herregården, og de er fryktelige. Plutselig møter Helene på et spøkelse, men han er ikke et standard spøkelse, han er en neandertaler. 4 av 6 økser.

 • Skyggebilder – Julia Heaberlin – 392 sider

En ung kvinne har ventet siden hun var 12 år på dette øyeblikket. Nå er hun nesten helt sikker på at mannen som kidnappet og myrdet søsteren og andre jenter sitter i passasjersetet ved siden av henne i bilen. Eneste problem er at han virker å være dement. Men later han som eller er han faktisk dement? Ganske spennende krim, men avslutningen er litt antiklimatisk. 4 av 6 økser.

 • Maskeblomstfamilien – Lars Saabye Christensen – 285 sider

Når jeg hørte at Lars Saabye Christensen ikke skulle gi ut flere bøker, kom jeg på at jeg hadde en av bøkene hans i bokhylla og bestemte meg for å lese den. Dette er den første boken jeg har lest av han, noe som er litt flaut å innrømme. Adrian sliter med det sosiale, og får det enda vanskeligere etter at faren tar selvmord. Etter farens død lukker moren seg helt, og Adrian blir tantens ansvar. Han går gjennom en rekke prøvelser, og vi følger han gjennom tenåringsårene. 5 av 6 økser.

 • Gåten – Marianne Fredriksson – 230 sider

Lillemor finner en død jente i skogen, som er skremmende lik henne selv. Politiet blir involvert, og ting må nøstes opp i. Til slutt må Lillemor stille seg spørsmålet om hun er gal eller besatt. Boken begynte veldig interessant, men med en gang konseptet å bli besatt kommer inni bildet faller boken sammen i mine øyne. 3 av 6 økser.

 • Vita Brevis: Floria Aemilias brev til Aurel Augustin – Jostein Gaarder – 234 sider

Gaarder fant en bunke med gamle brev på en bruktbutikk, og kjøpte de i håp om at de var ekte. Brevene er visstnok fra ekskjæresten til Augustin og omhandler hennes skuffelse over han, han valgte nemlig kirken over både henne og deres sønn. 3 av 6 økser.

 • Demonenes Sang – Chris Tvedt – 320 sider

Første bor fra Villstjerne-triologien. Tretten år gamle Thorgil lever et helt vanlig liv på 30-tallet i Oslo sammen med moren sin. Så dukker to merkelig lave menn opp, og tar han med på en reise for å møte faren sin. Det viser seg at de er dverger, og faren er en dvergkonge. Men Villstjernen er på vei, og Thorgil er den eneste som kan stoppe den. 5 av 6 økser.

 • Kongens Bok – Chris Tvedt – 354 sider

Andre bok i Villstjerne-triologien. Jeg kan ikke skrive så mye om denne boken uten å spoile deler av førsteboken i serien, men jeg likte den veldig godt, og serien tar en interessant retning når det kommer til tidsperioden det er snakk om. Anbefales, og jeg skal absolutt lese tredjeboken når den kommer ut. 5 av 6 økser.

kongens bok

 • Hulder – Tonje Tornes – 280 sider

Første bok av Kire-serien. Under en fjelltur med moren møter Erik og moren en hulder som prøver å lokke Erik med seg. Moren ser det og dreper hulderen, problemet er bare at hulderen blir til en vanlig kvinne etter sin død, og moren havner på psykiatrisk sykehus. Faren og Erik flytter etterhvert til en gård, og en jente med hale begynner å snike seg rundt. Gøyal og spennende. Tror jeg blir å lese videre på denne serien. 5 av 6 økser.

 • Isilds Vrede – John Olav Oldertrøen – 264 sider

Trym og familien skal overta gården til bestemoren, men mystiske ting skjer. Plutselig begynner han å høre og se ting som ingen andre ser. Fantasybok for ungdom, med tema som norrøn mytologi og miljøvern. 4 av 6 økser.

 • Dette er ikke den jorda – Inga Ravna Eira og mathis Nango – 60 sider

Samisk diktbok med fokus på natur og miljøproblemer. Fine malerier, men veldig repeterende tekst. Jeg ble også litt skuffet da jeg la merke til at noen av maleriene var brukt flere plasser i boken, uten at jeg kunne se noe logikk i det. 3 av 6 økser.

 

Fagbøker lest: 

 • On Writing – Stephen King – 345 sider

Stephen Kings bok om skriving, som også er til dels en biografi. Jeg liker måten King skriver på, og finner han interessant, så denne boken var perfekt for meg. Om noen bare er interessert i skriving og ikke Kings historier om livet sitt, så er det kanskje derimot ikke boken for dem.

 • Oldtidens religioner – Ingvild S. Gilhus og Einar Thomassen – 259 sider

Bok om en del av oldtidens religioner, slik som Egypt, Mesopotamia, Iran m.m. Denne boken likte jeg veldig godt. Veldig interessant og informativ, og godt skrevet.

 • Joining together. Group theory and group skills – Johnson, D. W., & Johnson, F. P. – 656 sider

Bok om gruppeteori. Hvordan lede en gruppe på best mulig måte slik at den blir velfungerende og produktiv. Interessant tema, men veldig tungt og knøvlete skrevet til tider. Det er også flere ganger jeg trodde jeg leste samme setning på nytt igjen siden boken gjentar seg selv et par steder.

 • Helsens Mysterium: Den salutogene modellen – Aaron Antonovsky – 224 sider

Denne boken handler om hvordan vår opplevelse av sammenheng utvikles og vedlikeholdes, og hvordan det påvirker vår psykiske helse. Godt skrevet og lett å lese.

Oldtidens religioner

Konklusjon:

Sum for 2017: 9 bøker, 1801 sider

Sum for 2018: 23 bøker, 6119 sider

Sum for 2019: 27 bøker, 7442 sider

Alt i alt er jeg ganske fornøyd. Lesingen gikk temmelig tregt på begynnelsen av året, og jeg leste i tillegg en del bøker mest for å få de ut av bokhyllen min. Jeg er ikke noe krim-fan, men likevel synes jeg det er interessant å lese den sjangeren i ny og ne. Jeg er litt altetende, selv om Fantasy og Sci-fi er favoritten, så jeg klager ikke.

Det siste halvåret leste jeg lite, siden det da for det meste gikk i fagstoff som hadde med de to fagene jeg hadde eksamen i, samt fagstoff til bacheloroppgaven min som omhandler shared reading og psykisk helse. Mye av de bøkene har jeg ikke tellet med siden jeg ikke leste de fra perm til perm men hoppet rundt og leste det som var relevant for meg.

Likevel leste jeg mer enn i 2018, noe som var målet mitt! Jeg hadde også et mål om å lese mer fantasy, og jeg leste iallefall noen bøker i den sjangeren. Jeg ville også lese flere novellesamlinger, men det falt litt i grus for meg (mest fordi jeg glemte det litt av).

Men jeg er fornøyd, og jeg håper å få lest enda mer neste år! 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.