Kassering av bøker kan være livsviktig!

I 2017 hadde jeg praksis i et koselig lite bibliotek, og der gikk det opp for meg hvor viktig det er å kassere visse bøker. Det føles så feil å kaste bøker, og jeg vil tro de fleste som elsker å lese føler det på samme måte, men det er faktisk livsviktig.

Faktabøker er skrevet ut ifra det den forfatteren vet, og ut ifra forskningen på den tiden. Derfor er det jo ganske logisk å si at de blir utdaterte etterhvert. Og selv om visse feil ikke ødelegger for så mange, så kan bøker om for eksempel dyr være direkte livsfarlige og kan føre til forferdelige liv for dyrene. Andre eksempler er bøker som omtaler sykdom, medisin, mat fra naturen (gamle soppbøker kan for eksempel være livsfarlige) og sikkert mye annet også. At det står i en bok at Pluto er en planet (noe han selvfølgelig ikke er lengre) skader ingen, men det er jo kanskje med å skape misforståelser.

Når jeg jobbet på biblioteket tok jeg på meg oppgaven å gå gjennom bøker vi hadde om kjæledyr, og luke bort de som direkte ga feilinformasjon ut ifra det vi vet i dag, og det var skremmende mange bøker som måtte bort. Spesielt dem om kaniner, siden vi har lært så mye nytt om de det siste tiåret. Anbefalinger om alt for trange bur, et elendig kosthold, og ikke forståelse for at de både trenger varme, stor plass og en kaninvenn, var blant annet tingene jeg fant. Ellers var det også et par bøker om marsvin og katter som også var rimelige utdaterte. Noen av bøkene ble det bare skrevet inn et notis i om det bare var småting som var feil, slik som at kattunger skal være 12 uker før de gies vekk og ikke 6 uker som jeg fant i en bok. Dette for å spare penger (noe bibliotekene kunne trengt mer av), mens de med flere feil ble kassert, for dyrenes beste!

Det er vanskelig for bibliotekarer å vite hva som er utdatert eller ikke, og å ta seg tid til å gå gjennom alle bøkene og kanskje lære seg om de ulike dyrene (og alle andre tema som kan være farlig) tar jo en del tid i en allerede travel hverdag, men det burde gjøres innimellom. Heldigvis hadde jeg mulighet til å gjøre det i min praksis, og fikk iallefall luket bort det jeg viste var helt feil. Men visse type dyr kan jeg jo ikke så mye om og der luket jeg ikke ut noe, siden jeg ikke fikk tid til å sette meg inn i det før praksisen var over.

Poenget mitt er at av og til er det ok å kaste bøker. Selv om det føles feil, så er det i visse tilfeller rett. Og det er jo godt mulig å bruke dem til diverse hobbyprosjekt selv om de er utdatert. Gjenbruk er jo en fin ting!

kassering av bøker

2 Comments on “Kassering av bøker kan være livsviktig!

  1. Fint innlegg, og litt til ettertanke. Jeg synes det er synd å kvitte meg med bøker selv, men det er jo sant at noen gamle kan ha direkte feil info. Jeg kjøper sjelden bøker nå, hører mye på lydbøker, men sannelig er det fint med ei bok i hånda innimellom også! 😉

    • Ja, jeg synes det er fryktelig å kvitte meg med bøker, så om det er noen jeg ser andre kan få verdi ut av gir jeg de bort til bruktbutikk! Bibliotekene bruker jo å selge gamle bøker som ikke lengre lånes ut, og det synes jeg er fint for da kan bøkene bli lest iallefall en gang til. Men noen bøker er ikke verdt å gi vekk om de er full av feilinformasjon, spesielt om det er informasjon som kan skade noen =) Lydbøker er fine da, prøver å lære meg å høre litt mer lydbok, men foretrekker enda fysiske papirbøker! =P

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.