12 triks for å bekjempe skrivesperren:

Skrivesperre er en fryktelig irriterende sak som kan plage mange forfatterspirer og studenter. Du sitter der og skal skrive, men ordene kommer ikke til deg. Det er som en mental sperre som stopper alle ordene, eller iallefall stopper alle de rette ordene. Ord som Håpløs, Dårlig og Ikke Verdt Noe dukker derimot opp, og gjør bare sperren enda verre. Men hvordan kan man bekjempe skrivesperren? Først må vi se litt på hvorfor du får skrivesperre!

Hvorfor får du skrivesperre?

Personlig tror jeg de fleste skrivesperrer kommer ut av usikkerhet. Enten er man usikker på seg selv om sine egne ferdigheter, eller så er man usikker hvor man skal gå videre i teksten. Stress kan også spille en stor rolle i om folk får skrivesperrer eller ikke. Om du har en tidsfrist er det lett å føle på stresset, og derfor bli så stresset at du ikke får gjort noe som helst.

Det er veldig hjelpsomt å prøve å finne ut hvorfor du får skrivesperrer, om det er noe du føler på ofte. Er du usikker på dine egne ferdigheter? Er du usikker på om boken går i rett retning? Sitter du fast i historien og ikke vet hvor den skal gå videre? Er du stresset? Eller er det kanskje en helt annen grunn til det?

overkomme skrivesperre

12 Ting du kan prøve for å bekjempe skrivesperren:

Snu teksten på hodet

Om du står helt fast i teksten din, hva med å snu teksten på hode? Hopp til en scene du har et klart bilde av, og skriv der. Man trenger nemlig ikke å skrive kronologisk. Og kanskje får du noen ideer som hjelper deg å fylle inn historien imellom de to scenene du hoppet mellom.

Forandre settingen din

Å forandre hvor man sitter eller hva man skriver på kan være til god hjelp for å fjerne skrivesperren. Sett deg i sofaen isteden for kontoret, eller dra på kafe og skriv der. Og om du begynner å bli lei av å sitte å stirre inn i dataskjermen din uten å få ut noen ord, hva med å prøvde deg på den gode gamle blokk-og-penn-metoden?

Gjør researce

Noen ganger kan det hjelpe å gjøre noe annet enn å skrive, og heldigvis er det flere aspekter ved å skrive en bok. Hva med å gjøre litt researce? Kanskje får du noen gode ideer, og mer tro på prosjektet ditt igjen? Nye ideer motiverer iallefall meg!

Ta en pause/slapp av

Om du får skrivesperre kan det være et tegn på at du trenger å slappe av litt, og ta en pause. Tenk på noe helt annet, og gjør noe som får deg til å føle deg avslappet og fornøyd.

Gjør noe som gir deg inspirasjon

Om du står fast, så kan det kanskje hjelpe deg om du gjør noe som gir deg inspirasjon? Det kan være hva som helst og er veldig forskjellig fra person til person. Kanskje får du inspirasjon av å se en film, ta oppvasken, plukke sopp eller snakke med en spesiell person?

Dusj

Denne er litt merkelig, men veldig mange forfattere får de beste ideene sine i dusjen. Det føles også som at hjernen blir renset av å ta seg en dusj. Ved å stå å tenke på alt og ingenting løsner som oftest noe av bekymringene våre, og da kan det også hjelpe på skrivesperrer.

Gå en tur

Å gå en tur er også en flott måte å rense hjernen på siden du tenker på alt og ingenting mens du går. Du ser nye eller andre ting enn når du sitter hjemme, rører på deg, og gjør noe helt annet enn å sitte og skrive.

Skriveøvelser

Det finnes mange ulike skriveøvelser du kan gjøre. Selv postet jeg en skriveøvelse på Instagram som gikk over en hel måned hvor man skulle ta utgangspunkt i et bilde og skrive en kort historie eller et utdrag av en historie.

Du kan prøve å ta utgangspunkt i en sang, et dikt, en setning i en bok, en film, en karakter eller hva som helst, og skrive noe uten mål og mening. Det å skrive noe, selv uten at det er en del av bokprosjektet ditt kan være hjelpsomt. Og kanskje noe av tullet du skriver i en skriveøvelse kan bli en novelle eller noe slikt en dag, selv om det ikke skal være målet av en skriveøvelse.

Skrivesprint

Jeg vet jeg har snakket mye om skrivesprint for tiden, men det er en super måte å kickstarte skrivingen sin. Skrivesprint er som tidligere forklart en metode hvor du (ofte sammen med andre forfatterspirer) bestemmer et vist antall minutter og skal skrive mest mulig på de minuttene.

Dermed har man ikke tid til å overtenke eller tvile, fokuset ligger på å få ordene ned. Om du ikke vet hvor du skal fortsette med historien din og ikke har en annen scene du føler du kan skrive, så er det godt mulig å bare begynne på en novelle eller noe slikt, og bruke skrivesprinten til det.

Slå opp en tilfeldig side i en bok

Dette høres veldig tilfeldig ut, men ofte kan det hjelpe å ta en bok, slå opp på et sidetall og lese første setning der. Kanskje får det tankene dine til å hoppe over til et nytt spor. Kanskje får du til og med en ide til boken din.

Skriv dagbok

For meg hjelper det veldig å skrive dagbok. Da kan man få ut alle sine negative tanker, og fokusere mer på det positive. Og bare det å skrive noe kan få ordene til å flyte, selv om det bare er ord om hva du har gjort den dagen og hva du tenker på.

Hver dag skriver jeg en bit på morgenen om hva jeg skal gjøre om dagen, og legger til tre ting jeg er takknemlig for. På denne måten starter jeg dagen med mål og mening, samtidig som jeg holder tonen positiv.

Så skriver jeg på kvelden hva jeg har gjort, hvordan ting har gått og hvordan jeg føler. Her lar jeg meg selv være mer negativ hvis jeg må, men prøver å holde det konstruktivt likevel. Det er lite vits å skrive «Jeg er elendig i alt!», mens kanskje mer konstruktivt å diskutere med seg selv hva som gikk galt og hvordan man kan bekjempe det senere.

Jag bort perfeksjonisten

Det aller viktigste er nok å jage bort perfeksjonisten i deg. Når du sitter å skriver, spesielt når det kommer til førsteutkastet, så er det ikke så nøye om ikke det du skriver er særlig bra. Du skal uansett bare få ned skjelettet av en historie for så å forandre den og legge mer kjøtt på den. Men mange blir aldri ferdig med førsteutkastet fordi de blir for opphengt i kvaliteten.

«Jeg er ikke bra nok» er en skummel tanke å ha, siden den kan føre til ikke bare skrivesperrer, men at du mister helt troen på deg selv! Så ikke les så mye av det du har skrevet og fokuser på å få nye ord ned på papiret. Hold øynene framover mot dit du skal, nemlig slutten av boken, også tar du alt annet etterpå!

Daniel skrev et flott gjesteinnlegg om hvordan man jager bort skrivesperre ved å gi litt mer faen som jeg også anbefaler deg å lese: https://hildehogsnes.no/2019/09/17/slik-knuser-du-skrivesperren/

Det går også an å unngå en del skrivesperre ved å bli kjent med deg selv og opprette en god struktur rundt skrivingen din.

Det du burde vite om deg selv er:

  1. Når skriver du best?
  2. Hvor skriver du best?
  3. Liker du best å planlegge eller å ta skrivingen på sparket?
  4. Hva inspirerer deg og motiverer deg?
  5. Du er bra nok, og boken din kommer til å bli super

Og når det kommer til å ha en god struktur:

  1. Skriv samme tid hver dag (så lenge det er mulig)
  2. Hold skrivetiden din hellig. Det vil si at du må fortelle familien din at når du skriver skal de se på deg som utilgjengelig (Om det ikke står om liv selvfølgelig)

Ved å ha tro på seg selv og føle seg komfortabel med å skrive vil man unngå en del skrivesperrer, og om man møter på en skrivesperre vil kanskje tipsene ovenfor være til hjelp slik at man kommer seg ut av den så fort som mulig!

Og helt til slutt er det viktig å legge til at om du har en liten periode hvor du ikke får til å skrive så er det ingen krise! Ikke stress over det, for da blir det som oftest bare verre. Det er lov å ta noen dager fri og ta seg av seg selv om man trenger det. Kanskje er det akkurat det du trengte for å bli kvitt skrivesperren?

1 Comment on “12 triks for å bekjempe skrivesperren:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.