Hvordan takle dårlige anmeldelser?

Jeg tror vår største frykt som forfatterspirer (kanskje med unntak av å aldri bli ferdig med boken), er dårlige anmeldelser. De fleste forfattere vil få dårlige anmeldelser, både konstruktive og litt mindre konstruktive. Men hvordan skal vi forholde oss til dårlige anmeldelser? Og hvordan skal vi takle dem? For bøkene vi skriver er jo litt som barna våre, og det kan gjøre veldig vondt om noen kritiserer de.

Om du også lurer på hvordan du faktisk får anmeldelser, så kan du sjekke du dette innlegget: https://hildehogsnes.no/2019/05/30/hvordan-fa-bokanmeldelser/

Først og fremst må man tenke over hvordan man rett og slett skal se på anmeldelser, og hvor flink man er til å få kritikk.

Personlig synes jeg det er viktig som forfatter å godta kritikk, og å kunne lese kritiske vurderinger uten å gå opp i spinningen. Når du jobber med en bok må du gå gjennom betalesere og redaktører, og alle disse kan (og burde) komme med kritikk. Dette må man bare godta. Dermed er det viktig at man jobber med måten man ser på kritikk. Isteden for å ta det som et angrep, se på det som en mulighet til å lære og utvikle deg videre som forfatter. Og slik er det jo også med anmeldelser. Man må kunne lese gjennom dem og se om det er noe man kan bli flinkere til eller noe man må gjøre bedre i neste bok osv. Lesernes syn på bøkene du skriver har mye å si, for om du skriver en ræva bok så er det jo greit du får høre det slik at du kan forbedre deg. Men for guds skyld ikke gi ut en ræva bok! Sats på kvalitet!

Men ingen er feilfrie, og man kan alltid lære mye om seg selv som forfatter og sine bøker ved å lese anmeldelser.

Også kommer vi til det at ikke alle anmeldelser er like relevante. Noen anmeldelser vil være kritiske fordi de ikke var i målgruppen eller at boken ikke passet for dem. Og det er en helt grei anmeldelse å få. Den var ikke for dem, og det er jo en ærlig sak. Kanskje påpeker de likevel ting som kan være godt å ta med seg videre, så ikke ignorer de helt.

Men så er det de anmeldelsene som enten er skrevet for å være slemme eller troll.. For det kan jo også skje. Hva gjør du med de? Enkelt og greit – ignorer dem! Noen vil kanskje si at man kan kontakte siden de ligger på og få de fjernet, og man kan absolutt gjøre det også om man har få anmeldelser og det er veldig tydelig en tulleanmeldelse. Men aldri slett negative anmeldelser som det ikke er 100 % sikkert at det bare er tull. La den heller ligge der, og la leserne dine bestemme hva de skal tenke om anmeldelsen. Og viktigst av alt, ikke bry deg om den. Lettere sagt enn gjort, men som forfatter, og som en person som legger ut ting andre kan absorbere og gi sine meninger på, er det viktig med en tykk hud.

Om anmeldelsen ikke er kontruktiv er det ingenting der for deg å hente, verken positive eller negative følelser. Og da er det bare å ignorere den!

Jeg leste på den gamle bloggen til Anniken Haga (ny blogg kan leses her) at hun ikke leste så mange anmeldelser, og det eksemplet kan man jo også følge. Man trenger nemlig ikke lese alle anmeldelser man får, da kan man jo bli litt tullete til slutt! Man burde lese mange nok til å se om boken har noen store problemer som går igjen til mange, men å saumfare internett for anmeldelser er nok ikke så veldig lurt.

Så for å konkludere litt.. Ikke stress så mye med dårlige anmeldelser. Du vil alltid få noen, men se på det som en mulighet for å lære, og de som bare er hatfulle kan du bare ignorere!


2 Comments on “Hvordan takle dårlige anmeldelser?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.