5 urealistiske forventninger forfatterspirer har:

Vi forfatterspirer har en del forventninger for veien videre som forfattere, men mange av de kan være urealistiske for å si det mildt. Det er ønsker vi har som hadde vært kjempekult om de faktisk hadde skjedd, men som bare skjer for en brøkdel av oss. Her er 5 urealistiske forventninger forfatterspirer ofte har:

1: Rask og enkel måte å tjene penger

Har du fått inntrykk av at det å gi ut bøker er en rask og enkel måte å tjene penger på? Tenk igjen! For det første, det går slettes ikke raskt å publisere en bok, iallefall ikke om du ønsker å gjøre det skikkelig og faktisk tjene noe på det. En bok kan ta år å få ferdig til utgivelse, og om du begynner å regne på timebetalingen skjønner du fort at det ikke er verdt det om du ikke brenner for det. For det andre er det sjeldent at nye indieforfattere går mye i pluss på deres første bok, eller går i pluss i hele tatt. Man burde være glad om man går i null på den første boken sin for å si det sånn, for det betyr at man iallefall ikke tapte penger på prosjektet. Om du går for forlag har du en sikrere inntekt, men du skal ha gullhår i rumpa og en utrolig god bok for å få en god deal for din første bok. Og igjen, når du ser på timebetalingen tjener du veldig lite som forfatter. Trenger du penger raskt og enkelt, så er ikke forfatterdrømmen veien å gå med andre ord!

2: Du kommer til å bli kjendis

Dette er noe mange kanskje håper litt på når de skriver bok. At de skal bli kjendis og folk vet hvem de er og hvilke bøker de har skrevet. Sannheten er at de fleste forfattere bare oppnår en liten følgerbase, og at det er mye jobb å nå ut til nye lesere/følgere. Når du publiserer en bok her i Norge er du ikke garantert bokanmeldelser eller intervju i store aviser, og det eneste du kan håpe på er at din lokale avis kanskje viser interesse for deg. Og der kan det også hende du må jobbe litt for å vise at det faktisk er relevant for dem å snakke om deg og boken din. Dessuten er det veldig vanskelig å få en leser interessert i deg som person, selv om han/hun likte boken din. Jeg har iallefall lest masse bøker jeg har elsket som jeg ikke husker navnet på forfatteren lengre. Og sjeldent har jeg tenkt «jeg må sjekke ut om de har sosiale medier». Så ikke forvent at du blir kjendis, for det kommer mest sannsynlig ikke til å skje.

3: Film eller serie basert på boken din

Forfattere drømmer ofte om en deal med et filmselskap eller tvselskap, og å se boken sin bli gjort til film eller en serie, men når du tenker deg litt om – hvor mange bøker hvert år blir gjort om til filmer/serier? og hva er sjansen for at det kommer til å skje for deg? Skriver du på norsk er det veldig lite sannsynlig, for det norske filmmarkedet er svært lite. Og skriver du på engelsk må du huske på den store mengden bøker som blir gitt ut hvert år på engelsk og hvor få av dem som blir omgjort til film/serie. Dette kommer ikke til å skje, om du ikke gjør det selv. Men om du prøver å gjøre det selv er det liten sjanse for at det blir noe bra eller at noen kommer til å se den.

4: Boken din kommer til å bli en klassiker/kommer til å bli lest i evigheter

Når jeg var i praksis på et bibliotek i Nordland sa bibliotekaren til meg «bøker er litt som ferskvarer», og hun hadde helt rett. De fleste bøker får en liten boost når de kommer ut, også blir de glemt over tid. Om man fortsetter å publisere bøker vil kanskje folk oppdage dine gamle bøker også, men du kan ikke forvente å publisere en bok og så skal folk lese den i flere tiår etter den kom ut, ikke uten mye jobb fra din side og en del flaks. Noen få bøker blir lest lenge etter de kom ut, men det er veldig få bøker og forfattere det er snakk om, slik som Jo Nesbø og Unni Lindell. Men å skrive en bok som blir en klassiker er som å finne en koffert med gull i skogen, det er ytterst sjeldent det skjer. Om Jo Nesbø og Unni Lindell blir sett på som klassikere om 50 år er vanskelig å si, selv om de har oppnådd stor suksess her i Norge. Det får tiden rett og slett vise. Men at du kommer til å bli en klassiker? Det kommer mest sannsynlig ikke til å skje!

5: Suksess over natten

Så kommer vi til det siste punktet, og en forfatterspires våte drøm. De publiserer boken sin og den blir en suksess over natten! Vi alle sammen håper vel litt på dette, selv om det er lite realistisk. Spesielt når det kommer til din første bok. Da må du ha en spesiell situasjon slik som at du allerede er kjent eller at du har kontakter på høye plasser, og de fleste av oss er bare vanlige folk med vanlige liv!

Dette innlegget har vært veldig negativt, så la meg ende det på en positiv tone. Selv om du ikke kan forvente gull og grønne skoger når du publiserer boken din, så er det likevel verdt det om det er noe du ønsker å gjøre! Med hardt arbeid og pågangsmot vil du få til mye, og du trenger ikke bli en suksess over natten eller ha noen lage en film av boken din for at boken din skal bety noe for andre enn deg. Bare ikke ha for store forventninger, og mer realistiske mål, så blir det bra!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.