7 tegn på at du er en pantser!

Om du ikke får til eller vil planlegge boken du skal skrive, så er det kanskje et tegn på at du er en pantser!

Men hva er en pantser?

Ifølge urban dictionary er begrepet pantser «A NaNoWriMo term that means that you ‘fly by the seat of your pants’ when you are writing your novel. You have nothing but the absolute basics planned out for your novel». Det betyr at du skriver boken din uten å planlegge den, eller at du bare planlegger det mest grunnleggende av boken din. På norsk har vi begrepene gartner og arkitekt som synonymer til pantser og plotter. Om du tar skrivingen litt på sparket er du en gartner, mens om du planlegger det meste så er du en arkitekt.

I en periode var det veldig vanlig at man på nett fikk høre at man måtte planlegge boken man skrev i detalj, men nå har det heldigvis blitt mer forståelse for at vi alle sammen er forskjellig, og at nøye planlegging for noen faktisk kan ødelegge for boken deres.

7 tegn på at du er en pantser:

1: Du hater outlining/planlegging.

Om du føler at du hater å planlegge, at det føles som noe du må gjøre og at det er som lekser, så er det kanskje ikke noe for det!

2: Planlegging overvelder deg.

Om du blir overveldet av å planlegge hver minste detalj av boken din, så kan dette være et tegn på at du kanskje ikke er skapt til å planlegge så grundig.

3: Du klarer å plalegge første del av boken, men midten av boken er umulig.

Begynnelsen av boken er ofte det som står klares i hodet ditt når du begynner å planlegge den, og derfor er det enkelt å planlegge første akt i detalj. Men når du kommer til andre akt får du problemer og setter deg fast!

4: Du har detaljplanlagt, men det har gjort deg så lei at du aldri begynner boken.

Du klarer å presse deg gjennom planleggingsfasen og har et fullstendig outline, og det har drept all lyst du hadde til å skrive historien og du starter aldri.

5: Du har detaljplanlagt og begynner å skrive, men går lei. 

Du har presset deg gjennom planleggingen og begynner å skrive, men går fort lei fordi du ikke får oppdage karakterene og verdenen mens du skriver.

6: Brainstorming er din favorittaktivitet.

Om du elsker å brainstorme og leke med ideer til boken, så kan det godt være et tegn på at du ikke liker å planlegge.

7: Skrive uten en plan gjør deg lykkelig.

Når du begynner å skrive en bok uten en plan, så gjør det deg lykkelig, mye mer lykkelig enn når du skriver etter en plan.

 

Men husk:

Ingenting er «den rette» måten å skrive en bok, noen planlegger til miste detalj, noen planlegger litt, og noen har kanskje bare en vag ide når de setter seg ned for å skrive. Og du må finne det som passer deg best. Et førsteutkast må uansett redigeres og fikses opp etter at det er ferdig, så ikke stress med at du gjør ting feil eller at det kan bli rotete uten en plan. Prøv ut litt og se hva du liker best. Og husk, det er lov å kombinere disse to og planlegge litt, eller planlegge et par kapitler framover etterhvert som du skriver.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.