Hvordan overleve senebetennelse/tennisalbuer som forfatter?

Er det noe vi forfatterspirer elsker å gjøre, så er det å skrive. Å skape noe ut ifra våre ideer gir oss glede og får oss til å føle oss produktive. Men hva gjør man om man plutselig ikke kan skrive?

Det skjedde nemlig meg for to måneder siden! Jeg begynte å få vondt i hendene og håndleddene, og mistenkte senebetennelse. Jeg tok det med ro og holdt meg unna belastning, men ble ikke bedre. Etter en tur til legen forsto jeg hvorfor – jeg hadde nemlig tennisalbuer, eller epikondylitt for å være mer eksakt. Og det tar lang tid å bli kvitt, om man faktisk er så heldig å bli kvitt det. Jeg må trene opp biseps, skuldre og rygg, og ikke belaste albuene mer enn nødvendig. Og å gjøre strekkøvelser for albuene. Og hva er det som utløste dette? Jo, skriving! For mye skriving, og for lite annen bevegelse av armene.

Jeg skal ikke lyve å si at dette har vært enkelt, at det har gitt meg en ny måte å se på livet eller at det har gitt meg nye muligheter. Jeg er avhengig av å bruke armene mine. Alle hobbyer jeg har går på armene, og en del av de går også på data – noe som jeg må holde meg unna fordi bruk av mus og tastatur bare gjør ting verre. Jeg burde egentlig ikke skrive dette blogginnlegget en gang, men jeg tar meg en del pauser, og jobber med det over flere dager slik at det ikke skal belaste så alt for mye. Dette har vært fryktelig, rett og slett. Noen dager har jeg vært så frustrert at jeg har lagt meg to timer før jeg vanligvis gjør, bare fordi jeg ikke følte jeg kunne gjøre noe. Men jeg har funnet en del ting som har gjort at jeg overlever dette og klarer å føle meg litt produktiv iallefall!

Først måtte jeg gjøre om tankegangen min litt. Isteden for å tenke på alt jeg ikke kunne gjøre, så prøver jeg å tenke på hva jeg kan gjøre selv om jeg har tennisalbuer. Og her er et par ting jeg kan gjøre, som er litt produktivt i allefall!

1: Se serier og filmer

Du kan unne deg selv å slappe av med en film eller serie uten dårlig samvittighet. Det å fylle opp sekken din med inntrykk og inspirasjon er godt for deg som forfatter, og samtidig både avslappende og underholdende!

2: Les og hør på lydbøker

Ifølge Stephen King er det to ting du må gjøre for å bli en god forfatter – skrive mye og lese mye! Akkurat nå kan du ikke skrive, så kanskje du kan fokusere mer på lesingen? Jeg har erfart at det å holde en bok i lengre tid kan bli vondt etter hvert, og her vil jeg anbefale lydbøker. Det finnes en rekke lydbok-apper, og de tilbyr en gratis prøveperiode.

3: Gå turer og opplev ting

Du kan ikke bruke hendene dine, men du kan likevel bruke føttene dine! Gå turer, sykle, rør deg, og opplev ting du kanskje ikke har tatt deg tid til tidligere. Ikke bare er det inspirerende, men det er jo også sunt!

4: Lær deg noe nytt!

Er det noe du har lyst å lære deg som ikke belaster armene dine? Nå har du muligheten!

5: Små skriverelaterte ting

Selv om du ikke kan sitte å skrive i lengre tid, og burde unngå det, så kan du likevel gjøre noe som er skriverelatert. Researce, idemyldring, plotting, planlegging og nettverking er noe du likevel kan gjøre selv om du ikke kan skrive.

Det viktigste i en situasjon hvor du ikke kan skrive, er likevel ikke å være produktiv, men å ta vare på deg selv. Finn en måte å hold humøret ditt oppe – her kommer mine 5 punkt inn.

Og gjør ditt for å bli fort bra igjen. Og husk at ting kan ta tid, og at det er helt ok! Du blir ferdig med boken din etterhvert uansett, så sett helsen din først!

 

2 Comments on “Hvordan overleve senebetennelse/tennisalbuer som forfatter?

    • Takk =) Håper jeg kan hjelpe noen som er eller kommer i samme situasjon som meg iallefall =)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.