8 tips for reisescener

Jeg har lest mye om reisescener de siste månedene, siden boken jeg jobber med for tiden mer eller mindre er en lang reise (Lillian-prosjektet). Og dermed har jeg funnet 8 gode tips for å skrive reisescener slik at de ikke blir kjedelige for leseren!

8 tips for reisescener:

1: Det må være et poeng for reisescenen:

Om du skal ha en reisescene i boken din, så må det være et poeng med den. Noe av interesse må skje og det må være noe viktig for historien din. Ikke bruk reisescener som «filler», for om en scene ikke har et poeng så vil leseren fort begynne å kjede seg!

2: Bruk landskapet eller karakterenes situasjon:

Du kan bruke landskapet eller karakterenes situasjon for å gjøre reisescenen mer interessant. Reiser de gjennom en fantastisk og muligens farlig landskap vil dette fange interessen til leserne (om du skildrer det godt selvfølgelig). Og hva om noe skjer mens de reiser, slik som at de blir angrepet av en mannevondt jeti eller en bande banditter? Det vil gjøre reisescenen til noe mer enn bare noe som er mellom to lokasjoner.

3: Pepre inn noen avsløringer i reisescenene

Kanskje kan du gjøre reisescenen mer interessant om du peprer inn noen avsløringer i løpet av reisen? Er det noe ene karakteren har holdt hemmelig, eller kanskje møter de på en fiende som gir de ny informasjon som gjør at plottet drives videre? Avsløringer er en fin måte å gjøre reisescenen mer interessant.

4: Små konflikter for å vise fram karakterenes egenskaper

Små konfliker kan gjøre en reisescene mer interessant. Om man er sliten, sulten eller trist er det lettere at det blir konflikter, men det kan jo fort også oppstå bare at at karakterene ikke har noe annet å gjøre enn å snakke med hverandre. På den måten blir leseren mer kjent med karakterene gjennom reisen, og det blir også mindre kjedelig.

5: Unngå gjentagelser

Pass på at ting ikke gjentar seg selv. Om de reiser lenge i historien din er det lett at ting kan gjenta seg selv, for eksempel at de blir angrepet av noen som følger etter dem. Om angrepene ikke er veldig forskjellige fra hverandre blir det å føles gjentagende, og det kan føre til at et av angrepene blir å føles poengløst for leseren.

6: Unngå de hverdagslige tingene under reisen!

Om karakterene dine er på en lang reise må de spise, gå på do, ta pauser og mye mer, men det er ikke like interessant å høre om hva karakterene spiser til hvert måltid, eller hvor lang hver pause var. Dette er slikt som leserne fyller ut selv i hodet sitt når de leser, og er derfor veldig unødvendig å ta med. Eneste unntaket er om det har noe med plottet å gjøre eller karakterutvikling. Si at de begynner å gå tom for mat så kan du ta med en scene hvor de stopper for å spise og finner ut at maten snart er oppspist, det vil jo bygge spenningen (tenk på hvordan det ble gjort i Ringenes Herre for eksempel). Men hver gang de spiser, tar pause eller tisser trenger du ikke ha med. Se for deg at du skulle lest ei bok hvor du fikk vite hver lille detalj av en reise, du hadde gått fort lei!

7: Hopp til en ikke-reisende karakter

Om det er mulig, ta en pause fra reisescenen og hopp til en annen karakter som ikke er ute på tur. På denne måten får du et avbrekk i reisingen, og leseren kan få innblikk i noe annet samtidig som karakterene reiser. Det kan være en scene hvor man får vite mer om fienden, noe som skjer med en av vennene deres osv.

8: Når du er i tvil, kutt ut reisescenen

Om du føler reisescenen ikke har noe poeng eller er interessant nok, kutt den! Det er ikke nødvendig å vise reisene fra A til B bestandig, og om du ikke føler reisen har noe poeng annet enn at karakterene må komme seg en plass er det nok ikke noe vits å ha den med, om du ikke har en god ide for å gjøre den interessant.

 

Hva om boken din er en stor reise?

Men om hele boken din er en lang reise, så kan du jo ikke kutte ut reisen. Hva gjør man da? De 7 første tipsene fungerer godt på en bok med en lang reise i allefall. Og det viktigste er at det er variasjon og at ting skjer under reisen. Gjør det interessant å lese, så vil det gå bra!

2 Comments on “8 tips for reisescener

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.