Hvordan lese mer?

De fleste som liker å lese vet en ting med sikkerhet – de kommer aldri til å rekke å lese alle bøkene de ønsker å lese! Selv er jeg stolt om jeg klarer å lese over 20 bøker i løpet av et år, men jeg kjenner folk som har som mål å lese 100 bøker i året eller enda mer. Det er mye som kan komme i veien for lesingen, og tidsklemma er stor når man har skole, jobb, familie, hus og andre ansvarsområder. Men det er likevel mulig å lese mer!

1: E-bøker

Søsteren min ga meg et godt tips da vi snakket om lesing for noen måneder siden – nemlig at det går an å lese bøker på mobilen! Jeg hadde tenkt at e-bøker må være knotete å lese på mobilen og at man måtte ha et lesebrett, men for henne funket det. I forbindelse med jobb og familielivet ble det en del venting for henne, og da var det veldig enkelt å bare ta opp mobilen og lese litt.

Om du fort får vondt i øynene av å lese på mobilen er det også mulig å ha et lesebrett eller en bok i vesken når du skal noen plass!

2: Lydbøker

Det er også mulig å bruke lydbøker for å lese mer. I løpet av dagene gjør du en rekke ting, slik som å rydde, vaske, lage mat eller reise plasser, og da er det mulig å ta i bruk en app for å lese bøker mens du gjør ting som ikke krever så mye hjernekapasitet. Å kombinere lydbok med å lese nyheter derimot går ikke an.

Jeg har hørt mer på lydbok i det siste pga tennisalbuene mine, og jeg hører på boken mens jeg rydder, lager mat, jobber i hagen, går til butikk og også noen ganger i lunchpausen om jeg har måtte stoppe på spennende punkt i historien!

3: Ikke press deg gjennom bøker du ikke liker

Noe som er viktig når du ønsker å lese mye, er at du leser bøker som fenger deg. Om du leser en bok du ikke får noe ut av, vil du lese saktere og også ha det mindre koselig, og hva er da vitsen å fortsette med den? Å gi opp bøker er fullt lovlig, og er noe jeg har måtte lære meg selv siden jeg har et veldig behov for å fullføre det jeg starter på! Noen ganger kan man jo lære noe av tungleste bøker, men du får kjenne etter om det er verdt tiden du legger i det eller ikke.

4: Prioriter lesingen

Mange ganger leser man lite fordi man rett og slett ikke prioriterer det eller glemmer det. I en travel hverdag kan det være godt å skru av hjernen litt med noe hjernedødt på tven eller Youtube, men det finnes også bøker som man kan slappe av med. Om du ikke ønsker en bok som er vanskelig å lese eller krever så mye av leseren, så er det flust av feelgood-bøker, ungdomsbøker og slikt man kan lese, og det er slettes ikke noe skam i det! Men om du ikke prioritere å lese, vil du heller ikke lese så veldig mye!

5: Bli med i en boksirkel

Om du ønsker å lese mer og også lese bøker du kanskje ellers ikke ville lest, er boksirkler en god mulighet for det. Som oftest leser de en bok i måneden, som enten er plukket ut av en i sirkelen eller i fellesskap, også møtes man for å snakke om det man har lest en måned senere.

Men det kan være et tveegget sverd. For noen dreper det litt av leselysten å føle at man «må» lese noe, og man kan jo være uheldig med at bøkene som blir plukket ut ikke faller i smak. For andre derimot er det å «må» lese noe med på å forstørre leselysten.

Her får du tenke deg litt om det kan passe for deg, og om du er interessert er det jo bare å teste det ut ved å enten lete opp en allerede eksisterende gruppe eller lage en ny selv!

Husk å kose deg!

Men igjen vil jeg si at det viktigste når det kommer til lesing er ikke å kunne skryte over å ha lest masse, men at man har kost seg med lesingen.

Om du føler at du leser bare for å kunne skrive ned en ekstra bok på listen din over hva du har lest, så burde du kanskje ta en pause og prøve å finne lesegleden igjen!


 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.