Hvordan støtte en debutant?

Er det noe jeg liker så er det å støtte debutanter, gjerne de som er indiepublisert. Ikke bare fordi jeg får lese bøker ikke så mange andre har lest, men også fordi jeg håper at andre gjør det samme for meg en gang i framtiden. Det å gi noens bok en sjanse er godt, og du kan i tillegg finne mye gull! Og er det noen som blir takknemlige, så er det nye forfattere!

Her er 8 måter du kan støtte en debutant eller ukjent forfatter på!

1: Kjøp boken

Den største tingen du kan gjøre for en forfatter er å kjøpe boken, det sier seg selv på sett og vis. Om du er litt tålmodig vil det alltid komme et salg, og da kan du få boken til en billigere penge!

2: Lån via biblioteket

Om du ikke har råd til å kjøpe boken kan du likevel lese den. Biblioteket skal alltids klare å få tak i boken til deg via fjernlån, og koster deg selvfølgelig ingenting!

3: Snakk om boken

Om du er interessert i boken eller har lest den, så snakk om den til venner og på sosiale medier! Spesielt om du likte boken! Da vil de du snakker med bli nysgjerrige og kanskje sjekke ut boken selv.

4: Gi en bokanmeldelse

Noe som er gull verdt for en forfatter er bokanmeldelser. Det hjelper å spre ordet om boken, det hjelper andre lesere å se om de vil lese boken (og at andre faktisk har lest boken), og det hjelper forfatteren med å se hvordan leserne likte boken deres!

5: Følg deres sosiale medier og vær en aktiv følger

Om du er interessert, så følg forfatteren på sosiale medier og vær aktiv. En kommentar i ny og ne kan hjelpe så mye på motivasjonen, så om du ønsker at de skal publisere flere bøker er det en fin og enkel måte å gi de et lite «boost» på.

6: kjøp merch om de har

Om de selger merch, altså ting som har med deres forfatterskap å gjøre, så vurder å kjøpe noe om du likte boken deres! Mange selger kanskje skjorter, kopper og slikt med kunst, sitater fra boken osv, og det kan være kult å ha!

7: Støtt de på patreon om de har

Om de har en patreon, som er en side hvor man kan donere X sum i måneden, og du kan og vil, så støtt de der! Ofte får man goder ut ifra hvor mye man donerer, og det er en månedlig sum (som man kan avslutte når man vil). Der får man også ofte bedre kontakt med forfatteren og bli mer kjent med de, og det er litt kult!

8: Bli med på epostlisten deres eller følg bloggen deres

Om forfatteren har et nyhetsbrev eller en blogg, så følg de der! Det er en gratis ting å gjøre, og koster deg ikke noe. Og hvem vet, kanskje skriver de masse interessant som du ellers ikke hadde fått med deg?


Dette var min 8 måter du kan støtte en debutant på. Det sier seg selv at man ikke burde støtte noen bare for å støtte noen, men om man liker noens forfatterskap og ønsker flere bøker fra de burde man iallefall støtte de litt, om det så bare er med en «like» i ny og ne på sosiale medier. Og å lese bøker fra debutanter er spennende så det vil jeg anbefale uansett, som ei som liker å lese mye!

Hvilke forfattere støtter du på noe vis?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.