Mitt hat-elsk-forhold til lydbøker

Jeg har tidligere skrevet om hvordan lydbøker kan hjelpe deg å lese mer (https://hildehogsnes.no/2020/09/23/hvordan-lese-mer/), men jeg har et litt hat-elsk forhold til lydbøker. Lydbøker kan nemlig være vanskelig å lære seg å like. Her kommer jeg til å se litt på de positive og negative sidene med lydbøker.

Først og fremst må jeg si at lydbøker kan være geniale. Siden jeg har tennisalbuer (jeg vet jeg nevner det litt for ofte) så kan jeg få vondt i armene av å holde bøker for lenge, og da hjelper lydbøker meg å lese mer. Det er genialt for de som har slike problem som meg, eller som er blind for eksempel. Jeg kjenner en gammel dame som nesten ikke ser lengre, og hun har en løpende avtale med en bibliotekar som fjernlåner flere lydbøker til henne i uken, og det gir henne mye glede. Lydbøker kan også gjøre kjedelige oppgaver litt mer morsomt, slik som vasking, rydding av kjøkken og busskjøring, for da får du fokusen din andre plasser og oppgavene går fortere unna!

Men jeg har også noen problemer med lydbøker. Det er nemlig kritisk at man liker stemmen på den som leser inn boken, og gjør man ikke det så vil ikke boken falle like mye i smak. I apper som Storytell kan man bestemme hastigheten på stemmen, og det hjelper litt, men om personen leser på en irriterende måte vil du selv bli irritert.

Jeg kan ta frem et eksempel fra egen lesing. Jeg hørte på en gammel sci-fi-bok, og stemmen på personen var ganske grei. Problemet var at det var en god del utenlandske ord og fraser i boken, og hver gang personen kom til noe som ikke var engelsk eller norsk sakket personen ned litt og leste det mye saktere enn resten, som om hun prøvde seg fram. Og det var irriterende, for jeg følte at personen burde ha lært seg uttalen før innspillingen. Eller prøvd flere ganger så det ble bedre flyt over det. Det ble så ujevnt et par ganger at hadde ikke boken vært såpass interessant så hadde jeg gitt opp. I en annen bok jeg hørte på lagde personen stemmer for de ulike karakterene, og det irriterte meg også. En mørk mannstemme som prøvde å etterligne en jentunge var litt.. merkelig! Og bare så det er sagt, jeg likte stemmen hans og har hørt flere lydbøker hvor han leser senere. Men når han lagde stemme til kvinner og jenter følte jeg at det hadde vært bedre om han hadde lest det som seg selv isteden. Men smak og behag.

Det blir som et ekstra hinder man må over for å like boken, som om det blir en ekstra hinne mellom deg og boken.

Men jeg føler de positive sidene veier opp for de positive, finner du en god bok som har en innleser du ikke liker, så skriv ned boken og les den selv. Og kanskje blir du vant til innleseren etterhvert? Det skjedde iallefall med meg og den mannlige innleseren som lagde stemmer, siden boken var veldig lang men også veldig spennende.

Det er vanskelig å begynne å like lydbøker, men om man gir det en sjanse finner man mye bra å høre på mens man tar oppvasken! Og det er jo kjekt!

4 Comments on “Mitt hat-elsk-forhold til lydbøker

 1. Jeg har hørt veldig mye på lydbøker i løpet av min liv å kan si meg enig i argumentene dine.
  Vil også si at det er frustrerende at hastigheten de utgir lydbøker på også er veldig treg.
  Det er flere forfattere som utgir bøker også utgir de lydbok 5-10år etterpå. Da er det vanskelig når du har dysleksi og blir sliten etter 2-4 sider hvis du har funnet en bok serie du liker å høre på, men jeg skjønner at lydbok publikummet er mindre en bok publikummet men jeg tror det er på vei til å snu etter som at det er lettere å sette på en lydbok å gjøre andre ting i slengen.

  • Jeg tror lydbøker er litt mer i vinden nå siden det finnes apper hvor man kan høre på lydbøker, og det er jo bra! Der kan man jo også fikse hastigheten litt, noe som er herlig =D Håper det bare blir mer og mer populært slik at de kommer ut samtidig som den fysiske boken!

 2. Er veldig frustrerende når du begynner høre en serie, også bytter de narrator etter hvert, og du ikke liker den nye. Særlig når du ikke kan lese boka selv! Eller de aldri gir utbde siste bøkene i en serie som lydbok av en eller annen grunn…

  Det du sier om den mannlige leseren er grunnen til at jeg for det meste unngår mannlige lesere. Syns dame/jente-stemmene deres som oftest er horrible! Heldig vis mange flinke dame-lesere der ute ^^

  Hvem er din favoritt-narrator?

  • Åh, har ikke erfart enda at innleseren blir byttet ut i en serie, det hørtes fryktelig ut! Jeg liker best mannlige innlesere faktisk, uten å helt vite hvorfor. Synes det er best når de ikke prøver å etterligne forskjellige stemmer når de leser 🙂 Har ikke noe favoritt enda, siden jeg nettopp begynte å lese lydbøker =) Erich Kruse Nielsen har jeg hørt et par bøker med, og han har en herlig stemme =)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.