Bøker lest 2020
2020 har vært et rart år for oss alle, men skal jeg se positivt på det så har jeg iallefall fått lest mye. Ikke bare ble det mer hjemmetid og alenetid, men jeg fikk også tennisalbuer og kunne ikke lengre gjøre stort av det jeg vanligvis gjør i fritiden. Derfor har jeg lest mye, både fysiske bøker og lydbøker. Her er en oversikt over hva jeg har lest i år, hva jeg synes om de, og litt statistikk på slutten av innlegget!
Skjønnlitteratur:
- Flammehav – Bruce DeSilva – 319 sider
Krim. Jeg prøvde å lese denne boken tidligere, men den interesserte meg ikke så jeg la den bort. Men en dag fant jeg ut at jeg skulle prøve igjen, og denne gangen falt den i smak. En pyroman herjer og folk dør, og det er opp til journalisten Liam Mulligan å komme til bunns i saken! Jeg er ikke noe krimelsker, men denne boken falt i smak. Jeg likte karakterene og brydde meg om de, og boken var spennende til siste side. 5 av 6 økser!
- Ormeøyet – Tore Aurstad – 270 sider
Fantasy. Boken omhandler Pia, som opplever at hærfolket inntar Alna hvor hun bor og setter onkelen til fange i Vargtårnet. Hun må reise dit hærfolket kommer fra for å redde seg selv og resten av verdenen sin. Spennende ungdomsbok, men den fastnet ikke helt i hjernen min av en eller annen grunn. Men jeg likte å lese den, så det kan godt være jeg bare er glemsk! 4 av 6 økser!
- Bobs Bok – James Bowen – 380 sider
For noen år siden leste jeg En gatekatt ved navn Bob, og dette er boken som etterfølger denne! James forteller om livet med katten Bob og problemer som oppstår når man jobber som gateselger. Likte boken, den var både hjertevarm og interessant! James Bowen er flink å reflektere over ting som har skjedd i livet sitt, og prøver ikke å sette seg selv i best mulig lys, noe som gjør lesingen mye mer ekte. Etter at jeg leste denne boken kom nyheten ut om at Bob hadde dødd, og det var svært trist og jeg håper James klarer seg fint uten sin gode venn! 4 av 6 økser!
- Ny Stjerner: Science fiction antologi – Johannes H. Berg
Sci-fi novellesamling. Litt tidligere i år leste jeg denne sci-fi novellesamlingen, og jeg likte den godt! Det var et par noveller som ikke falt helt i smak, men de fleste var spennende og underholdende! Husker spesielt godt Ape-kuren av G.R.R Martin! Jeg fant den i magasinet på Kristiansund Bibliotek, så hvor lett den er å finne vet jeg ikke siden den er en del år gammel. Men verdt å lese om du liker sci-fi! 4 av 6 økser!
-170 sider
- Den Vesle Vampyren – Angela Sommer-Bodenburg – 167 sider
Fantasy (barn). Min favorittbokserie før Harry Pottet kom på banen var Den Vesle Vampyren. Jeg leste alt jeg kom over av serien, og syntes den var både morsom og spennende. Derfor prøvde jeg å lese første boken i serien igjen i år, og ble overrasket over hvor lite humor det var i boken. Jeg husker den som den var hysterisk morsom, men slik var det ikke når jeg leste den som voksen. Det kan være at bøkene videre i serien er mer humoristiske, for førsteboken må jo presentere karakterene og settingen. Boken var slettes ikke dårlig, det må sies, den var bare ikke slik jeg husket den! 4 av 6 økser!
- Den Siste Viking – Johan Bojer – 244 sider
Dette var en gammel bok jeg hadde fått på et loppemarked, og som jeg hadde null forventing til. Det ble en såkalt badstue-bok, som rett og slett er en bok jeg ikke er så redd for og kan taes med i både badekaret og badstua. Hver gang jeg tok badstue leste jeg litt mer i boken, og det var en fin bok å lese såpass sakte. Skulle jeg lest den mer intensivt så tror jeg at jeg hadde gått lei før jeg hadde blitt ferdig. Det er en fin bok å lese litt etter litt og fundere over. Boken handler om Kristaver, som kjøper en båt for å dra på lofotfisket. Båten er ikke til å stole på og har kantret 2 vintre på rad, men han tar sjansen for å kunne brødfø familien sin. Boken skildrer veldig godt hvordan kystfolket levde for lenge siden, og hvor hardt og farlig lofotfisket var. 4 av 6 økser!
- Drageriddernes Orden: Nihal Fra Vindlandet – Licia Troisi – 382 sider
Fantasy. Nihal er datter av en smed og drømmer om å bli ridder. Hun leker krig og skaper masse trøbbel for de voksne i byen, helt til krigen faktisk kommer og hun ser faren sin dø. Hun lærer seg magi og prøver å bli en drageridder, samtidig som hun plages med mareritt om en gammel krig! Likte den såpass godt at jeg allerede har lest bok nr 2 og bok nr 3 er lånt inn fra biblioteket! 5 av 6 økser!
- Drageriddernes Orden 2: Reisen til Sublandis – Licia Troisi – 397 sider
Fantasy. I denne boken fortsetter vi å følge Nihals utvikling som drageridder, og Sennars (hennes magikervenn) reise til Sublandis for å finne flere allierte i krigen mot Tyrannen! Ingen vet hvor Sublandis er, og han må slå seg sammen med sjørøvere for å finne veien til det underjordiske landet! Jeg likte faktisk bok nr 2 bedre enn den første, siden jeg har blitt mer kjent med karakterene (og Nihal er mindre irriterende enn i førsteboken). Verdenen er interessant med alle sine ulike land og folk, og historien er spennende! Gleder meg til å lese sisteboken i triologien! 6 av 6 økser!
- Drageriddernes Orden 3: Maktens Talisman – Licia Troisi – 513 sider
Fantasy. Siste boken i Drageriddernes Orden, og jeg likte den. Nihal, Sennar og Laio må dra til alle landene i Atalandis for å finne 8 steiner. Steinene skal settes i en amulett som har mulighet til å fjerne all magi i verden, slik at Tyrannens krigsmaskin kan stoppes! Samtidig må Ido, Nihals mester kjempe mot en ny mektig fiende, og også sitt eget sinne. Jeg likte denne boken litt mindre enn bok nr to, men jeg likte den likevel veldig og det var en verdig avslutning på triologien. Det jeg likte så godt med disse bøkene var at ingenting var svart-hvitt, og de tingene som virket svart-hvitt i begynnelsen var ikke det. 5 av 6 økser!
- Lyras Oxford – Philip Pullman – 54 sider
Fantasy. En spin-off av Det Mørke Materiet, hvor vi møter Lyra igjen etter alt som skjedde i triologien. Dette er en fis av en bok, som gjerne kunne blitt utbrodert til en lengre bok. Den er så kort at når jeg var ferdig med den følte jeg at jeg ønsket mer. Det Mørke Materiet var en fantastisk triologi, så det er kjedelig at når man ført møter Lyra igjen så er det i en bok som like så greit kunne vært en gratis novelle på forfatterens nettside. Enten gjør det skikkelig, eller ikke gjør det i heletatt. Jeg likte faktisk historien i boken, men igjen.. den var for kort! 3 av 6 økser!
- Elefanten som Forsvant – Haruki Murakami – 362 sider
Novellesamling. Jeg har de siste årene blitt ganske glad i japanske historier, så da jeg fant denne på et loppemarked ble jeg veldig glad. Japanske noveller har jeg ikke lest før, og denne falt i smak. Murakami skriver interessante og merkelige historier, og digget det! Det var en novelle jeg ikke likte, ikke fordi den var dårlig eller kjedelig, men fordi den ga med en ekkel følelse da den var slutt. Men gode noveller skal vekke følelser, og det gjorde den absolutt! 5 av 6 økser!
- Den Første – Justin Cronin – 922 sider
Sci-fi? Dette var den første lydboken jeg hørte på i år (og på ganske mange år egentlig) og jeg må innrømme at det var tullete å velge den.. Jeg så den var delt opp i fire deler på Storytell, og syntes det var meget merkelig.. Men ikke så rart når selve boken var på over 900 sider! Men jeg kom meg gjennom den fordi den var spennende, og hadde en ny vri på vampyrer! Første del tok for seg tiden før utbruddet, hva som startet det hele, også hoppet man fram i tid til en av de få gjenværende byene i USA og kanskje hele verdenen. Jeg vil egentlig ikke si så mye mer for å ikke spoile boken, men jeg likte den! Når jeg blir å lese resten av serien vet jeg ikke, for selv om jeg har lyst er de også veldig lange! 5 av 6 økser!
- Lukta av Klor – Kaja Kvernbakken – 190 sider
Ungdom. Jeg hørte på Lukta av klor mens jeg var hjemme på ferie. Hver tur jeg tok med foreldrenes hund hørte jeg på boka og mens jeg ryddet en kjeller for rot. Forfatteren leste lydboken selv, og det likte jeg. Hun hadde en passende stemme, og leste godt! Boka omhandler Mina, som blir fanget mellom familieproblemene sine og svømmingen. Svømming er hennes store pasjon, og hun er god, veldig god, men familien kommer i veien. Jeg likte denne boka, jeg skulle bare ønske man ble litt mer kjent med Mina. Og så var det noen plasser boka ble litt oppramsende, men jeg tror problemet lå i at det var en lydbok, for jeg kunne se det for meg i skreven form og da passet det bedre! 4 av 6 økser!
- Tidsmaskinen – H.G Wells – 117 sider
Sci-fi. Jeg har blitt veldig glad i H.G Wells, og dette var første bok jeg leste av han! En mann inviterer til middag, men kommer forsent, og er forslått og sliten. Etter litt forteller han at han har reist framover i tid, og hva han har erfart der! Først virket framtiden idylisk, men etterhvert kommer det fram av det vennlige folkeslaget ikke er det eneste folkeslaget som eksisterte! Gammel bok, men den var interessant, og personlig synes jeg det er gøy å lese gammel sci-fi! 4 av 6 økser!
- Klodens Kamp – H.G Wells – 287 sider
Sci-fi. Dette er boken som inspirerte filmer som Independence Day, utgitt av Wells i 1898! Det har også blitt laget en film ved samme navn, men den vet jeg ingenting om! Hovedpersonen blir vitne til den første sylinderen med romvesner som lander, og vi følger han i de neste ukene mens han prøver å overleve og bekjempe galskapet som etterhvert kommer frem i han. Det er en spennende bok, som ikke følger så mange av de normene vi har blitt vant til når det kommer til historier om romvesner som prøver å overta kloden vår. Avslutningen og konklusjonen er ikke et stort motangrep fra menneskenes side som ender i triumf for å si det slik, uten å spoile noe. Det er en bok av sin tid, men det er også en del av sjarmen for meg. Hvordan ville England (og resten av verden) i 1898 reagert på romvesner? Det er et interessant spørsmål! 5 av 6 økser!
- Paris for
toen – Jojo Moyes – 221 sider
Romantikk. Dette ble en badstue-bok, og jeg leste den i løpet av en tur i badstua. Den hadde nemlig veldig stor skrift og hadde et veldig enkelt plott å følge. Denne boken gjorde meg irritert, for selv om jeg har respekt for husmorsporno og at noen bøker er enklere enn andre, så er dennne boken så lat. Jeg leste ikke baksiden før jeg startet, og alt jeg gjettet ut ifra tittelen var slik boken ble. For å ikke snakke om alle klisjeene. En dame drar til Paris, hun er veldig lite impulsiv (og det eneste impulsive hun ahr gjort er å bestille reise til seg og kjæresten). Men kjæresten blir ikke med, og isteden møter hun er franskmann ved navn Fabian (selvfølgelig Fabian), som jobber med sin første bok og jobber som servitør mens han drømmer om å bli forfatter. Han kjører også selvfølgelig moped. De ender selvfølgelig opp sammen, og ingenting interessant skjer. Jeg leste hele boken og tenkte «noe må da skje, en tvist eller noe», men nei. Jeg har respekt for enkle bøker og bøker rettet mot litt mer voksne kvinner, men ærlig talt fortjener voksne kvinner litt mer enn dette. Boken kunne også vært på 100 sider om den ikke hadde hatt den gigantiske skriften. Etter at jeg kom ut av badstuen gikk jeg å fortalte samboeren min om boken, og da jeg leste på baksiden av boken ble jeg sjokkert. Baksideteksten fortalte nemlig alt som skjedde i boken. 2 av 6 økser!
- Salamanderkrigen – Karel Čapek – 240 sider
Sci-fi. Dette var en merkelig bok! Den første timen var jeg veldig skeptisk siden det som virket som hovedpersonen var en meget rasistisk mann.. Men jeg ga den en time til, og det viste seg at han ikke var hovedpersonen og bare en del av den større historien, og at andre karakterer ikke likte hvordan han var mot andre folkeslag. Dessuten ble han mer sympatisk etterhvert. Boken omhandler hvordan en ny art ble oppdaget og spredd for menneskers økonomiske goder, og hvordan det bet oss i ræva! Kort fortalt! Ganske morsom bok (jeg har virkelig vært på et «gammel sci-fi»-kick i det siste), og tematikken er interessant. Jeg liker også hvordan salamanderene blir portrettert og hvordan de utvikler seg. Uten å spoile noe så var slutten litt merkelig, men det kan være fordi jeg lå med feber og hørte på de siste timene av lydboken! 4 av 6 økser!
- True Grit: Et ekte mannfolk – Charles Portis – 304 sider
Western. Matties far blir drept, og hun sverger på å ta hevn og leier inn en alkoholisert marshal som hjelp. Jeg vet ikke helt hva jeg synes om denne boken. Den var spennende, men ikke så spennende. Karakterene var interessante, men ikke så interessante. Jeg føler at den var helt ok, men at boken kunne vært så mye mer. Eller så var den ikke for meg, det er også mulig. Jeg lurer også på hvorfor boken har undertittelen «et ekte mannfolk», som er det noen som er helten i boken så er det Mattie. 3 av 6 økser!
- Keilas Gåva – Karin Svärd – 201 sider
Fantasy. Keilas kan gjøre folk syke når hun blir sint, og må rømme landsbyen hun bor i for å ikke bli straffet. Foreldrene hennes er forsvunnet, men hun møter på noen av deres venner og får hjelp. Settingen finner sted i framtidens Sverige, hvor ingen husker hvordan ting var før i tiden. Eller nesten ingen. Det er de som husker, og de har dannet en opprørsgruppe som Keila etterhvert hjelper. Jeg leste denne boken på svensk, og fant likevel en del skrivefeil. Det var også et par punkt hvor karakterer ikke reagerer noe logisk, og jeg føler at denne boken kunne hatt god hjelp av en redaktør. For den hadde potensial, og jeg likte settingen og historien! Den var bare litt upolert, og det er trist. 3 av 6 økser!
- Survival Kit – A.H.Haga – 261 sider
Sci-fi. Reklame: eksemplar mottatt mot en ærlig anmeldelse. Boken handler om Kit og hennes kone Shadia. Kit har ME, og sitter i rullestol. De er i Oslo og trenger å komme seg ut av byen og ut til Shadias familiehytte for å kunne overleve, men reisen er lang og vanskelig pga Kits helse (for å ikke nevne zombiene). Jeg likte denne boken veldig godt da den både hadde interessante karakterer, unike problemer og sist men ikke minst likte jeg veldig godt vitenskapen bak zombiene. Det er faktisk ikke noe virus, og det gjorde at nysgjerrigheten min gjennom boken holdt seg oppe. Og pga den unike vitenskapen bak zombiene var det også nye problemer som dukket opp. Slukte denne boken i løpet av et par dager! 6 av 6 økser!
Tegneserier:
- Gissel – Guy Delisle – 427 sider
Denne tegneserien handler om en mann som blir kidnappet, og sitter lenge i fangenskap som gissel. Den viser en ganske realistisk historie om hvordan et menneske ville reagert på å bli tatt til fange over lengre tid med sine enkle tegninger og mørke humor. Likte den veldig godt, og leste den i løpet av en kveld (Fordi det tordnet og vi var uten data og internett, men likevel). 5 av 6 økser!
- Husfred – Alison Bechdel – 234 Sider
Denne biografiske tegneserien handler om Alison, som vokser opp med en kjølig far. Etterhvert forstår hun at han var homofil, men at han aldri kom ut av skapet. Alison selv oppdaget også etterhvert at hun er lesbisk, og det fører til at hun finner ut en del ting hun kanskje ikke ønsker å vite. Interessant, men litt forvirrende til tider. 4 av 6 økser!
- Illegal – Eoin Colfer og Andrew Donkin – 144 sider
Illegal er en tegneserie som forteller en historie som er lik mange flyktningers historier. Vi følger en gutt med en drøm om et bedre liv, og hans kamp for å overleve. Dette var en sterk historie å lese, og anbefales! 5 av 6 økser!
- Maus – En overlevendes Fortelling – Art Spiegelman – 295 sider
En sterk historie fra 2. verdenskrig om Vladek Spiegelman, og hva han opplevde som polsk jøde. Historien blir fortalt gjennom en rekke besøk hans sønn, Art, gjør hos han. Jeg likte stilen tegneserien hadde, og også hvordan historien sakte men sikkert fortelles. Man får en følelse av å sitte hos en gammel slektning som har mye å fortelle om, og det er spennende. 5 av 6 økser!
- 26. November – Fire fortellinger fra det norske holocaust – Mikael Holmberg – 70 sider
En tegneserie basert på fire intervju med norske jøder som overlevde krigen. Vi får fire forskjellige historier fra samme dag, 26.November, dagen da alle norske jøder ble arrestert for ås ende dem ut av landet. Den er delt inn i Gerds historie, Siggis historie, Rosas historie og til slutt Sammys historie. Sterke historier, og setter livet i perspektiv. 5 av 6 økser!
- Grok og Grok – Vanja Utne – 56 sider
Dette er en søt tegneserie hvor det ikke er noe snakkebobler.
- Pondus Eliteserien 18 – Frode Øverli – 192 sider
Jeg lånte Pondus (og en hel haug tegneserier da gubben ble syk, og Pondus er et fint avbrekk i hverdagen med sin merkelige og til tider mørke humor! Vet ikke hva mer jeg kan si om saken egentlig, så.. 5 av 6 økser!
- One Piece 1, 2 og 3 (Omnibus Edition) – Eiichiro Oda – 608 sider
Manga. Jeg klarte rett og slett ikke å bekymre meg for karakterene når de havner i fare, fordi de er mer eller mindre uovervinnelige. Det var et par karakterer jeg likte, men de forsvant så fort at jeg følte det ikke var noen konklusjon der. Hovedkarakteren var også ganske irriterende. Var nok ikke helt for meg. 2 av 6 økser!
- Gyo 1 og 2 – Junji Ito – 402 sider
Manga. Japan blir oversvømmet av udøde fisker med metaliske bein, som fiser noe fryktelig! Høres morsomt ut, men denne historien var ganske skrekkelig. Men jeg likte den! 5 av 6 økser!
Fagbøker:
- Is Litterature Healthy? – Josie Billington – 160 sider
Interessant om lesings påvirkning på oss! - The Reading Groups Book – Jenny Hartley – 230 sider
Denne hjalp meg mye med bacheloroppgaven! Interessant om du driver med bokklubber, lesesirkeler og sånt! - Läsa Högt – Mem Fox – 130 sider
Om høytlesning, ganske interessant. - Innganger: om lesing og litteraturformidling – Åse Kristine Tveit – 141 sider
Jeg tror ikke denne var til hjelp for bacheloroppgaven min, men bra om du er interessert i litteraturformidling! - On Writing – Stephen King – 351 sider
Jeg leste denne i fjor, og fant ut at jeg ville lese den igjen og understreke det jeg fant var viktigst! Enda en god bok om du er interessert i skriving og Kings liv. - How I sold 80.000 books: Book marketing for authors – Alinka Rutkowska – 154 sider
Ganske interessant! - Writing a book a week – Alex Foster – 35 sider
Kvantitet over kvalitet i et nøtteskall.. - Write what sells – Alex Foster – 24 sider
Hvordan finne nisjer du kan skrive i for å selge mer. Helt ok bok, men når du vet den er skrevet på en uke kan du ikke forvente stort.. - The Introvert Writer – Jamie Arpin-Ricci – 64 sider
Hvordan du kan gjøre det beste ut av å være en introvert forfatter, hvordan du burde gå fram med markedsføring og sånt.
Konklusjon:
Sum for 2017: 9 bøker, 1801 sider
Sum for 2018: 23 bøker, 6119 sider
Sum for 2019: 27 bøker, 7442 sider
Sum for 2020: 41 bøker, 9718 sider
Så i år leste jeg en del flere bøker enn i fjor, noe som var målet mitt! Jeg leste derimot en del korte bøker, så derfor er ikke sidetallet så veldig høyt likevel. Jeg er fornøyd med det jeg har lest, og kommer til å få en utfordring med å slå disse tallene i 2021! Noe som blir gøy! Og i 2021 trenger jeg ikke lese noe til skolen, siden jeg faktisk er ferdig, og det er jo enda litt gøyere!
Jeg leste overraskene mye Sci-fi, noe jeg vanligvis har som mål å lese minst en bok i året av. I år var det målet litt bortkastet!
Det har vært et rart år, men iallefall et godt leseår, så det er da noe!
Hva har jeg lest de tidligere årene?
Det var såpass ja, jeg mangler motivasjon og energi til å lese så mye. Nå orker jeg ikke lese mye av gangen pågrunn av dysleksi men jeg har hatt lyst til å lese mere en jeg gjør 🙂
Jeg tror grunnen til at jeg fikk til å lese såpass mye er fordi jeg ikke kunne gjøre stort annet i fritiden min xD Hørt mye lydbøker, begynt å lese e-bøker, og selvfølgelig leser jeg en del fysiske bøker også! =) Lydbøker er fint om man har dysleksi (noe jeg vet vi har snakket om før du og jeg) =D