Hvorfor ble manuset mitt refusert?

av Morten Mæhre

Testleserne dine skryter av deg. Manuskonsulenten og/eller redaktøren gir deg overstrømmende tilbakemeldinger. Språkvaskeren din har gjort en formidabel jobb, og korrekturleseren har sørget for at hvert minste komma er der det skal være. Full av selvtillit sender du inn manuset ditt til forlag etter forlag og venter i spenning. Så kommer refusjonene. Hvor gikk det galt?

Spesielt ferske forfattere sliter med å forstå hvordan forlagene tenker. La oss derfor raskt gå gjennom noen av de potensielle grunnene til en refusjon.

Bra, men ikke bra nok

Manuset ditt er helt sikkert veldig bra, men «veldig bra» holder dessverre ikke. Hvis du skal bli antatt, spesielt som debutant, må du være eksepsjonell! Det gjelder særlig innholdet, men også språkføringen. Pass deg spesielt for de klassiske forfattertabbene: ulogisk og/eller rotete handling, personer som ikke er troverdige, uklart budskap, tynt ordforråd, ortografiske feil osv.

Spesialisering

Har du sjekket godt nok hva forlaget spesialiserer seg på? Alle forlag har sine nisjer, så pass på at du matcher profilen deres.

Markedet er mettet

Forlag tenker alltid profitt. Det er vanskelig å tjene penger på selv et litterært mesterverk dersom du skriver i en sjanger eller stil som knapt selger lenger. Temaet i boken din må også være «riktig». Forlaget har kartlagt markedet og vet (eller tror de vet) hva som er salgbart akkurat nå.

Trender

Forlag ønsker å melke trenden, men dessverre kan du være for sent ute. Manuset ditt er kanskje fininnstilt på en avtagende trend i stedet for en kommende.

Nei takk til alle

Noen forlag antar ganske enkelt ikke flere bøker nå. Det kan være en rekke årsaker til dette, som at økonomien er dårlig eller at de har fylt opp stallen sin.

Feil person i forlaget

Enhver bokleser er subjektiv, og det gjelder også forlagenes folk. Selv de aller beste forfatterne har blitt refusert – ofte på grunn av at feil person i forlaget har lest manuset.

En kort konklusjon

Det norske bokmarkedet er begrenset, og alle kjemper om en bit av samme kake. Når du blir refusert, og det blir du nesten garantert, skal du ikke ta det som et personlig nederlag. Det betyr ikke at du er dårlig til å skrive eller at innholdet i manuset er totalt uinteressant. Jobb ufortrødent videre!

Du finner fyldigere informasjon om å håndtere (og kanskje forhindre) refusjoner i e-boken Trøstebok for refuserte forfattere (https://ebok.no/ebok/trostebok-for-refuserte-forfattere_morten-maehre/). Her får du både konkrete råd om manuset ditt og mange trøstens ord med på veien.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.