Hvordan skrive en bok det er umulig å legge fra seg?

De fleste av oss drømmer vel om å skrive en bok det er umulig å legge fra seg, eller en pageturner på god gammeldags engelsk, men hvordan i alle dager skal man gjøre det?

Svaret er cliffhangers!

Hva er en cliffhanger?

Så hva er egentlig en cliffhanger? Ifølge Wikipedia er en cliffhanger et begrep som beskriver noe særdeles dramatisk og brukes ofte til å beskrive en dramatisk slutt på for eksempel TV. Det brukes i både tv, film og i bøker. Dette er for å øke spenningen og ønsket om å fortsette.

Det finnes derimot billige cliffhangers. Hvis et kapittel slutter med at karakterene hørte et høyt smell og så i neste kapittel viser det seg at det bare var en blomsterpotter som falt ned, så kan det defineres som en billig cliffhanger. Om det ikke er i en spesiell situasjon, som for eksempel at det er en humorbok. Men som oftest vil det være til irritasjon for leseren.

Men cliffhangers kan brukes til å bygge opp scenene dine til noe uforventet, noe urovekkende eller til en ny oppdagelse. Det kan også komme fram ny informasjon eller karakterutvikling i en cliffhanger.

Hvordan bruke cliffhangers?

Leserne burde ha spørsmål etter hvert kapittel for å vekke nysgjerrigheten og for at de skal ønske å lese videre. Det trenger ikke alltid være store ting, men du burde gi dem en grunn til å ønske å lese videre. Spørsmål som hvem, hva, hvor, hvordan og hvorfor.

Cliffhangers handler ofte om plottet, den kan også handle om karakterutvikling. Hvorfor her hovedkarakteren et arr i pannen? Hvorfor er faren hennes redd for mørket? Kommer karakteren til å møte den de leter etter i neste kapittel?

Om du ser etter muligheter for å avslutte kapitlene dine med litt spenning så vil du klare å finne mange gode cliffhangers som ikke blir for mye, for dramatiske eller for billige. Og som sagt det trenger ikke være store ting hver gang, bare noe som får leserne dine til å ønske å vite mer!

Det er selvfølgelig også viktig å skrive en god bok, og ikke bare basere seg på cliffhangers, men de er gode verktøy å bruke om man bruker de rett!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.