Hvordan velge aldersgruppe?

For mange kommer det naturlig hvilken aldersgruppe de ønsker å skrive for, mens andre må eksprimentere litt! Her er det mye du kan spørre deg selv om for å forhåpentligvis finne ut hvilken aldersgruppe du vil skrive for.

Men husk: det er ingen skam i å eksprimentere litt. Å skrive korte historier i flere versjoner kan være en gøyal måte å finne ut hvilken aldersgruppe den passer best for! Det er ikke bare gøyalt, men også anbefalt å prøve ut litt forskjellig!

Først litt om de ulike aldersgruppene du har å velge i:

Barn og ungdom:

Disse gruppene er satt av Biblioteksentralen:

aa: Barn 0–3 år
a: Barn 3–6 år
b: Elever på 1. til 3. klassetrinn (6–9 år)
bu: Elever på 4. til 5. klassetrinn (9–11 år)
u : Elever på 6. til 7. klassetrinn (11–13 år)
mu: Elever på ungdomstrinnet (13–16 år)

Hva med Young Adult (YA) og New Adult? Hvor faller de?

Young adult brukes av biblioket i USA og Storbritannia på bøker med aldersgruppen 12 – 18 år. I de senere årene har det også kommet en aldergruppe over dette som heter New Adult, som har hovedpersoner i aldersgruppen 18-30. New adult sees som en del av voksenlitteraturen, og ikke ungdomslitteraturen, men faller litt midt mellom disse to da de ofte tar opp tema som er interessant for folk i universitets- og høyskole-alderen.

Voksen:

Voksenbøker deles kanskje ikke opp i aldersgrupper (med untak av New adult), men det er likevel viktig å tenke på hvor gammel din målgruppe er. Vil boken være interessant for en dame på 65 eller en dame på 30? Handler det om et tema som er meget relevant for menn i 40-årene? Kjærlighetsbøker er et godt eksempel på noe som kan være interessant for alle aldre, og da må man finne ut hvilken alder din bok er rettet mot? Om du skriver en kinky kjærlighetsbok om en 30-åring som blir sammen med en rik drittsekk (hei, 50 Shades) er kanskje målgruppen damer i rundt 30 år også? Om du derimot skriver det som så fint kalles Seriebøker av bibliotekene, er derimot målgruppen mye eldre!

Hvordan velge?

Spørsmål du kan stille deg:

Først kan du kanskje finne ut hvilken hovedgruppe boken er for! Er den for barn, ungdom eller voksne? Hvilke tema tar den opp, og hvor voksen ønsker du å skrive den?

 • Hva handler boken din om?
  De ulike aldersgruppene har også ulike interesser, og mens en bok om bæsj kanskje ikke er så interessant for 12-åringer, så vil mest sannsynlig en 6-åring synes den er hysterisk (om du skriver den rett). Om du vil skrive en bok om å flytte for seg selv og begynne på universitetet, så er det også ganske logisk at du skriver en bok for de som er i den alderen. En 12-åring vil kanskje ikke finne det like interessant, som noen som er i den alderen hvor de flytter for seg selv!
 • Handler boken din om noe som noen aldersgrupper ikke burde utsettes for?
  Om du for eksempel skriver en bok hvor en dame blir voldtatt og hvordan hun takler det i ettertid, så er denne boken ikke for barn. Det finnes bøker om mishandling for barn, men da er den skrevet på en slik måte at hovedfokusen er «om noen gjør noe som er upassende, så si ifra til en foreldre, barnehagetante eller lærer». Det er visse ting som ikke passer til ulike aldersgrupper, og visse tema man må trå varsomt rundt!
 • Hvem er hovedpersonen din?
  Om du alt har en ide til hovedpersonen din sin alder, så er det ofte lurt at boken er skrevet for folk i den alderen. Det finnes selvfølgelig unntak, men en tenåring vil ofte ikke finne det like interessant å lese om noen som er 5 år som en 5-åring ville gjort! Handler boken din om en 50-åring, så er kanskje ikke aldergruppen du skal gå for 16 år men mye eldre!
 • Hvordan ønsker du å skrive denne historien?
  Om du har en ide om hvordan du vil skrive, så finn ut hvilken aldersgruppe den passer best til – og skriv med den gruppen i bakhodet!
 • Ønsker du en spesiell type illustrasjon? Eller illustrasjoner i heletatt?
  Dette påvirker også aldersgruppen du skal skrive til. Om du har laget illustrasjoner til boken, så se på hvem de kan passe for, og skriv for dem! Vil du ikke ha illustrasjoner, så passer det bedre å skrive til litt eldre barn eller ungdom. Illustrerte bøker for eldre grupper er ganske vanskelig å få solgt, så om det er noe du ønsker å prøve ut – gå for en veldig interessant historie!

Husk at regler er der for en grunn, men det finnes unntak for alt! Det kan funke med en hovedkarakter på 50 år for barn også, men da må det være skrevet på en slik måte at barn finner det interessant ikke sant!

Eksprimenter litt!

Finn ut hva du trives best med, og eksprimenter litt med aldersgrupper og skrivestilen din. Om du lett faller inn i en ganske barnslig stemme er for eksempel ikke krim for voksne noe for deg – iallefall ikke uten trening og mye jobb. Eller kanskje du trives best når du skriver ungdomsbøker? Det finner du ikke ut før du har prøvd!

Kanskje er du en slik forfatter som liker å skrive for ulike målgrupper, og da må nesten hver bokide bestemme hvilke gruppe du skriver for.

Anbefalte bøker:

 •  How to Write a Children’s Book av Katie Davis, Director, Institute of Children’s Literature

Denne boken ser blant annet en del på hvordan du velger aldersgruppe for barne- og ungdomsbøkene du skriver, og er veldig hjelpsom om det er innenfor denne gruppen du ønsker å skrive.

Kilder:

Jeg vil også anbefale å se litt på kildene under, siden de gir deg litt ekstra informasjon om de ulike aldersgruppene!

Slik setter vi alderskoder på bøkene

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.