Er bokideen min god?

Du har sikkert mange bokideer, men hvordan vet du at bokideen din er god?

Først er det viktig å si at ideen ikke er den bestemmende faktoren på om boken din blir en suksees eller ikke! Det som er viktig er at boken du skriver er skrevet godt, at leseren liker karakterene dine, verdenen din og historien din! Alle kan ha ideer for bøker, men å faktisk gjennomføre de er en helt annen sak! Det viktigste er ikke hvordan ideen din er, men hva du gjør med den!

Ta for eksempel Harry Potter. En gutt finner ut at han er en magikker, og kommer til en skole for magikkere hvor han får lære seg magi, få skikkelige venner og oppleve utfordringer av ulike slag! Hva som gjør Harry Potter til Harry Potter er ikke ideen (eller premisset som man også kan kalle det), men hva forfatteren gjorde med det! Hadde Harry Potter blitt skrevet av Stephenie Meyer hadde det være en helt annen bok for eksempel!

Det er veldig sjeldent at en bokide er helt orginalt, igjen handler det om hva du gjør med den. Det finnes dårlige ideer, men er du en flink forfatter kan du få det meste til å fungere!

Bøker er oftest ikke solgt ved hjelp av ideen, men forfatterens skriveevner, historiens attributter, spennende karakterer og god verdensbygging rett og slett! Og en god dose med enten flaks eller at boken din passer perfekt i markedet når du gir den ut!

Det finnes såkalte «high consept» ideer, som er ideer som rett og slett høres geniale ut. Ideen bak Jurrasic Park kan for eksempel oppsummeres som «hva om vi kunne klone dinosaurer». De er lette å selge og reklamere, fordi de har et premiss som skiller seg ut!

MEN!

Selv om du får en bokide som er orginal og «high consept», så er ikke jobben ferdig for deg. Du må likevel skrive en god bok! Så det er bare å sette i gang!

Plottet er mye viktigere enn ideen bak for å si det sånn! For å være sikker på at boken din er mulig å selge til andre må du sjekke om du er giret på bare premisset, eller selve plottet. Om det er plotpoints du er spesielt giret over, så er det et godt tegn! Om du ikke er giret eller stolt over noen plotpoint, så er det et tegn på at premisset sammen med plottet ikke jobber godt sammen! Og da har du en jobb å gjøre for å finne ut hvordan du løser det problemet!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.