Hvordan skriver jeg noveller til magasiner?

Denne artikkelen er skrevet på svensk, og jeg tror på at nordmenn godt kan lese både svensk og dansk! Jeg har laget en ordliste nederst i artikkelen, og ordene med oversettelse er understreket i teksten! Artikkelen er skrevet av Sarah J. Williams, en svensk barneboksforfatter som blant annet har skrevet Sophia and The Dragon Who Came For Dinner!


Någonting jag absolut älskar att skriva är just noveller till tidningar. Mina noveller är oftast fristående eller serier på cirka 2000 ord. Men man kan skriva noveller på allt från cirka 1000 ord till upp till 10,000 ord. Oftast ligger dock noveller till tidningar på 1000, 2000 och 3000 ord. Däremot kan de även ta in en serie på 7000–10,000 ord om den har cliffhangers efter varje avslutat kapitel.

Du hittar vilka tidningar du kan sälja till genom att söka på nätet eller genom att gå in i din lokala tidningshandel och titta igenom tidningar efter noveller. Damtidningar har ofta noveller inköpta och publicerade. Du kan också gå in på https://duotrope.com/ hemsida och bli medlem där för att hitta tidningar som säljer noveller.

Var noggrann med att bara sälja in den typ av noveller som just den tidningen publicerar, för att undvika onödiga avvisningar.

Dessutom finns det en otroligt bra årsbok som heter Writers’ & Artists’ Yearbook som kostar några hundralappar men som täcker de flesta tidningar i Storbritannien och även en del i USA. Den årsboken berättar inte bara vad tidningarna köper in utan också längd och vad de betalar. Fler ställen att besöka är https://thegrinder.diabolicalplots.com för att hitta fler platser som köper in noveller.

När du pitchar – som det heter när du skickar in din idé till tidningarna – ska du sälja dig själv. Har du skrivit någonting tidigare för dem (även om det inte blev sålt), nämn det! Har du publicerade böcker, nämn dem! Har du varit publicerad i en av de stora tidningarna eller till och med en av de små, nämn det! Har du läst deras tidning i X antal år, nämn det! Det spelar ingen roll hur obetydligt du tror att det är, det är viktigt för redaktören att veta. Du kommer nämligen ha en större chans eftersom redaktören oftast tar in från de som de känner igen.

Fokusera först på de stora tidningarna på marknaden som köper in noveller och sälj sedan till de mindre tidningarna. Detta eftersom det är lättare att sälja in framtida noveller om du redan har sålt till en av de riktigt stora tidningarna. Räkna med att det kommer att ta cirka tre månader att få höra tillbaka från en av tidningarna, därför ska du inte vänta på dem. Utan skicka ständigt in dina noveller till olika tidningar på samma gång.

Varje tidning har dock guidelines, för hur de vill att du lägger upp din pitch och din novell. Det kan innebära att du behöver skriva titel och namn på varje sida till att du skriver en speciell ämnesrad i eposten. De flesta noveller kommer du att skicka in med epost. Håll koll på vilka du skickar till, vad du skickat, vilka svar du får med en anteckningsbok eller ett Exceldokument.

Bli inte ledsen om du inte får din första eller till och med nionde novell antagen av tidningarna. Utan en tumregel är att om du får 10% sålda är det någonting riktigt bra och som du ska vara stolt över! Lyckas du inte sälja till tidningar alls rekommenderar jag dig att ge dig på stora podcasts som läser upp noveller. De ger dig någonting att ”skryta om” i din pitch när du skickar in till de stora tidningarna och du kommer därmed att lättare komma in på marknaden.

Men vad gör du då med alla dessa överblivna, osålda och sålda noveller när de är klara då? Du ger ut en novellsamling såklart! Novellsamlingen kan ligga på allt från 30,000 ord till 50,000 ord, dessa böcker brukar nämligen vara kortare än andra böcker.

Stora novellförfattare rekommenderar att vi ger ut våra noveller traditionellt. Dessutom om du har sålt en av novellerna i samlingen i alla fall till en stor tidning, kan du räkna med att det blir lättare att sälja novellsamlingen till ett bokförlag. Därefter ber du förlagen om publicering på andra språk och audiobooks. Spännande!

Kom ihåg bara att när du skriver på kontrakt med tidningarna att du inte säljer bort dina rättigheter! Lusläst det finstilta i kontrakten! Du vill kunna ge ut novellsamlingar, audioböcker och publicera novellerna i andra länder och på andra språk. Låt inte faktumet att du är ny och grön avskräcka dig från att förhandla om saker som står i kontraktet och skriv inte under vad som helst. Behåll dina rättigheter!


Ordliste:

Tidningar – magasiner/aviser

Noggrann – Nøye

Berättar – Forteller

Pitchar – sender inn din ide til magasiner

Ämnesrad – Emnefelt

Håll koll – Holde kontroll på

Överblivna – Resterende

Lusläst – Les nøye

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.