Hva forventer leserne av boken din?

Lesere som leser mye av en sjanger eller undersjanger har alltid forventninger, og de forventningene burde du vite. Ikke fordi du må følge de slavisk, men fordi det er greit å ikke skrive en bok som er så ulik de andre i sjangeren at den ikke fenger de som liker sjangeren! Det kan også gi deg ideer til hva du kan snu rundt og leke med i skrivingen, og det er gøy!

Spørsmål du kan stille deg:

  • Hva forventes av boklengden?
  • Er det en forventning rundt bokstrukturen?
  • Hvilke thropes brukes, og hvordan kan du bruke dem uten at det blir klisjeer?
  • Finnes det thropes du burde unngå helt?
  • Er sjangeren mest populær i en viss aldersgruppe?
  • Er det andre ting som går igjen i sjangeren? Skapninger, karakterer, plotpoints osv?
  • Hvordan er skrivestilen i denne sjangeren?
  • Når boken nærmer seg publisering er det også viktig å tenke på hvordan bokomslaget til bøker i den sjangeren ser ut. Hva slags stiler bruker de, og hvordan kan du skille deg ut uten å bryte leserforventningene?

Hvordan finne forventingene til din sjanger?

  • Les i din sjanger! Mye!
  • Gjør researce!

Må du bry deg om sjangerforventninger?

JA! Selv om man kan bryte visse forventinger og vri rundt på ting, så er det veldig viktig å vite hva leserne forventer av din sjanger slik at du ikke bommer totalt når det kommer til å skrive for ditt publikum! Tenk deg selv om du hadde skaffet deg en romantisk komedie, også bryter den alle dine forventinger på verste vis! Da har man ikke fått det man betalte for, og du sitter igjen som en misfornøyd leser!

Men som sagt er det mulig å leke med sjangerforventingene, og det kan være en bra måte å skille seg ut. Men du kan ikke leke med de om du ikke vet hva de er!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.