Er bøker verdiløse?

I fjor prøvde jeg å selge en kasse med brukte bøker. Prisen var 100 kr, noe som satte hver bok til en verdi av 5 kroner. Og jeg fikk ingen napp! Da jeg la de ut igjen, gratis denne gangen, fikk jeg heldigvis kvittet meg med dem, men det fikk meg til å se hvor verdiløse bøker kan virke. Men er bøker virkelig verdiløse?

Og nå snakker vi ikke verdiløse som i at det ikke er verdt å lese, for lesing gir oss så mye. Det jeg tenker på er hvor lite villig folk virker til å betale for bøker. Og når jeg tenker på bøkene jeg har skaffet meg de siste årene så er det fåtallet av de jeg har betalt fullpris for!

For jeg er en stor fan av loppemarked, bruktbutikker og salg! Og alle loppemarked og bruktbutikker som tar i mot bøker drukner i bøker! For folk får ikke solgt brukte bøker og ender opp med å måtte gi de bort for å bli kvitt de. Og det ender med at loppemarked og bruktbutikker ofte blir nødt til å ha posesalg på bøker for å få litt luft i hyllene (helt til nye bøker kommer inn).

Og det er jo veldig bra for oss som elsker å lese! Spesielt for oss som liker å utforske ukjente bøker og lese et bredt spekter av sjangere! Men som forfatterspire er det bekymringsverdig at bøker på mange måter har blitt en ferskvare. Er ikke boken helt ny forventer mange lesere at den skal være billigere, eller at de kan finne den for nesten ingenting på en bruktbutikk en gang. En brukt bok (uansett i hvor fin stand), er verdt mindre enn en boks melk.

Forståelig er det jo, for alle liker jo å spare penger, jeg liker det selv, og bøker har blitt mer tilgjengelig de siste årene. Du har lydbokapper, billige e-bøker, bøker i matbutikker og kiosker, og det er jo egentlig en god ting. Lesing er tilgjengelig for alle, spesielt når du regner med biblioteket som er gratis. Men når forfatteren bare tjener et titalls kroner på å selge en e-bok så sier det seg selv at det tar tid å tjene inn igjen utgiftene man eventuelt har hatt på å publisere boken. Og det er vel derfor de fleste norske indieforfattere fokuserer på fysiske bøker.

Man har jo sett bedrifter slik som Bookis dukke opp. En plass hvor folk kan selge brukte bøker og forfatterne får royalties ut av det. De selgert også nye bøker, så det er en fin blanding i hva man kan finne der. Personlig synes jeg det er en flott løsning, hvor bøker får lengre liv, forfattere kan tjene litt på de brukte bøkene, og leserne får billige bøker! Men bedriften sliter dessverre, og har måtte kutte ned antall ansatte. Og det er fryktelig trist! Grunnen til at de sliter vet jeg jo ikke, men kanskje er ikke folk flest villige til å betale «så mye» for brukte bøker? Men når jeg ser inne på siden deres har de en fin variasjon på pris, hvor en del bøker koster 20-30 kr. Og det er vel ingenting å betale for en bok? Jeg håper det er andre grunner til at de sliter, og at det ikke er at bøker har mistet så mye verdi at folk heller vil ha de gratis. For det er jo ikke til å skjule at mange også skaffer bøker på mindre enn lovlige måter. Piratkopiering av bøker er en ting, og mange forfattere taper mye på det.

Jeg tror jo ikke at du som leser dette er det største problemet når det kommer til verdien av bøker, og kanskje er det ikke så stort et problem som jeg tror heller. At bøker og lesing har blitt tilgjengelig er jo fint for alle leserne, men kanskje går det på bekostning av forfatterne. De må produsere mer for å kunne tjene på det, og det er ikke alle forfattere som skriver like raskt. Det ender nok opp i det lange løpet med at vi går glipp av en del fantastiske forfattere fordi de rett og slett ikke så noe vits i å prøve.

Men kanskje er jeg bare pesimistisk, og jeg håper at andre kanskje har et annet inntrykk enn meg, så vær gjerne uenig med meg!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.