Kan man gi en karakter et navn som en bekjent har?

Kan man egentlig gi en karakter et navn som en bekjent av deg har?

Her om dagen gikk det opp for meg at en karakter jeg har skapt har samme navn som en trivelig mann jeg kjenner. Og da ble det store spørsmålet, må jeg bytte navn på karakteren? Navnet er perfekt for han (karakteren), og jeg føler at nå er det en del av han. Så jeg vil jo egentlig ikke bytte.

Karakteren er ikke inspirert på noe måte av den ekte personen, og de er ikke like på noe vis – verken i oppførsel eller utseende. Mens den ekte personen er koselig, jordnær og snill, er karakteren rett og slett en fryktelig person.

Jeg klarer ikke å se noen likheter. Og er det da et stort problem? Vil den ekte personen føle seg krenket? Vil de som kjenner han reagere på det? Kommer det til å skape splid i familien? Jeg tviler.

Men hvor går grensen? Hva om det er ting om den ekte personen jeg ikke vet som ligner på den fiktive karakteren? Hva om han har en lignende tatovering på armen jeg ikke vet om for eksempel? Da blir situasjonen plutselig litt verre.

Og problemet er jo at man kjenner ganske mange personer, og å unngå alle navn hvor man kjenner noen som faktisk heter det, da står man ikke igjen med lange lista etterhvert. Spesielt når jeg stort sett skriver bøker hvor karakterene har norske navn. Jeg jobber jo med mye folk, så listen min med navn jeg ikke burde bruke er ganske lang om jeg må unngå alle bekjentes navn. Det er enklere med episk fantasy der man kan være mer kreativ med navnene og skrivemåtene av navnene, men dette er en lett fantasy satt i vår verden.

Det er jo heller ikke ulovlig, så lenge jeg ikke bruker personens fulle navn og faktisk har gått inn for å portrettere han og/eller å henge han ut. Men det er jo ikke situasjonen her, det er jo bare tilfeldig.

Jeg kan jo bare bytte navn på karakteren, men jeg har ikke lyst.

Men likevel blir jeg mest sannsynlig å bytte navn på han, sånn i tilfelle.

Hvor går egentlig grensen når det kommer til navngivning?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.