Hva er en «bok»?

Hva er en bok når det kommer til mine lesemål og min lesestatistikk? Jeg har grublet litt på dette den siste tiden, og jeg tror jeg har kommet fram til et svar. En bok blir tellet som en fullført bok når jeg har lest den fra perm til perm. Enkelt og greit.

Men hva med tegneserier?

Jeg teller nemlig også tegneserier som bøker, selv om de er ganske korte. Mange av «bøkene» jeg leste i år ligger på rundt 47 sider, er ikke det litt juks?

Jeg vil si nei. For jeg har også med annen statistikk slik som sidetallsgjennomsnitt, som gjør at hvis jeg bare leser korte bøker vil det vises i gjennomsnittet mitt.

Målet mitt hvert år er å lese 42 bøker, og i år klarte jeg det ganske tidlig i året (september), fordi jeg leste mye tegneserier i ferien. Målet mitt er også bare mitt eget mål, og oversikten jeg skriver hvert år er mest for meg selv. Jeg lager oversikten ikke for å skryte over hvor mye jeg har lest, men mer for å katalogisere hva jeg har lest og hva jeg syntes om det, også lager jeg morsomme statistikker og kakediagrammer mest for gøy.

Det at jeg allerede har nådd lesemålet mitt gjør også at jeg nå plukket opp bøker som jeg må lese sakte for å nyte for tiden, og det er ganske godt!

Lesemål er både positivt og negativt. Positivt i den forstand at man kanskje leser litt mer, og prioriterer lesingen mer i en travel hverdag. Negativt i den forstand at du kan føle deg bakpå og at du heller velger «de enkle» bøkene over de tyngre.

Et tegneseriehefte på 47 sider er kanskje ikke teknisk sett en bok, men i min statistikk er den det – litt for å gjøre lesemålet mitt litt enklere for meg selv, litt for at da har jeg en «unskyldning» til å lese meg gjennom den gigantiske samlingen med tegneserier jeg har, og litt for enkelhetens del!

Du kan gjerne ha et helt annet syn på saken, du får organisere din lesestatistikk akkurat som du selv vil!


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.